Belföld

Elkészül az olimpiára az athéni gyalogoshíd

Elkészül a 2004-es ötkarikás játékokra az a gyalogoshíd, amelyet a neves spanyol építész, Santiago Calatrava tervezett. Mindezt a kivitelező cég, a görög Attiko Metro SA jelentette be. Az építmény Athén legforgalmasabb sugárútja fölött ível majd át, 94 méteres magasságban.

Az építkezés költsége 4,15 millió euró. A híd építése sokáig húzódott, és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) illetékesei korábban kétségeiket fejezték ki afelől, hogy a beruházás határidőre elkészül majd.

A gyalogosoknak szánt létesítmény elsősorban a túlzsúfolt utcák forgalmát hivatott csökkenteni. Az építkezés júniusban kezdődik és 2004 augusztusának közepén fejeződik be, ami hat héttel előzi meg az olimpia időpontját.

A projekt során 250 autónak építenek parkolót, minthogy a tömegközlekedés használatára szeretnék rávenni a város lakóit az építtetők.

Calatrava két építményt tervezett az athéni olimpiára. A másik beruházása is késik azonban. Az általa felvázolt üveg-acél dóm egyébként nem valószínű, hogy megépül az egyik athéni stadionban. Erről a projektről a NOB illetékesei idén áprilisban döntenek majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik