Belföld

Egyszerre 11 légitársaság leminősítésére készül az S&P

Egyszerre 11 nagy amerikai és európai légitársaság adósi besorolását helyezte leminősítést valószínűsítő negatív figyelőlistára a Standard and Poor"s nemzetközi hitelminősítő a közelgő iraki háború hatásaira hivatkozva.

Az érintett cégek között olyan nevek vannak, mint az amerikai Delta, Northwest, Continental és Southwest, valamint Európából a British Airways és a német Lufthansa. Az amerikai cégek már a bóvli kategóriában vannak a Standard and Poor,s listáján, B mínusztól BB-ig terjedő besorolással, de a British Airways – a legnagyobb európai légitársaság – a még éppen befektetésre ajánlott alapsáv alsó szélén áll, BBB mínusszal, vagyis a esetleges leminősítés a befektetői sáv alá vinné a céget. A Lufthansa hosszú távú adósi osztályzata BBB plusz az S and P-nél.

A hitelminősítő indoklása szerint a 2001. szeptember 11-ei merényletektől amúgy is megtépázott légitársaságok további biztos veszteségekre számíthatnak az iraki háború miatt. A közlemény szerint még gyors amerikai győzelem esetén sem várható az üzemanyagárak olyan gyors csökkenése, mint az 1991-es első öbölháború után.

A helyfoglalások – különösen a transzatlanti útvonalakon – máris csökkennek, és háború esetén tovább fognak gyengülni. A visszaesés mértéke a háború hosszától és nehézségi fokától függ majd, és attól, hogy a fegyveres beavatkozást kísérik-e újabb terrorakciók – áll a Standard and Poor’s közleményében.

A British Airways vezérigazgatója épp a minap jósolta, hogy az iraki háború a nemzetközi légiforgalom 10-20 százalékos visszaesését okozhatja. A BA a héten bejelentette, hogy a háborús veszély miatt meghatározatlan időre leállítja kuvaiti és izraeli járatait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik