Belföld

Amerikai tévedés: Bulgáriát lehagyták a szövetségesek listájáról

Kínos diplomáciai botrány Bulgáriában: az ellenzék követeli, derítsék ki, hogy miért nem szerepel Bulgária az amerikai szövetségesek listáján.

Az USA külügyminisztériuma által összeállított listán azok az országok szerepelnek, amelyek támogatják az Egyesült Államok politikáját Irakkal szemben. A bolgár parlament illetékese szerint az időeltolódás okozta a problémát.


A listáról annak ellenére hagyták le Bulgáriát, hogy az első sajtóhírek szerint ez az ország is szerepelt a névsorban. Bulgária egyébként Európában az egyik leglelkesebb támogatója az amerikai álláspontnak.

A balkáni ország az ENSZ Biztonsági Tanácsának is tagja, és azon ritka államok közé tartozott, amelyek szinte feltétel nélkül tették magukévá Washington álláspontját. Ebben csupán Spanyolország és Nagy-Britannia mutatott hasonló “példát”.

Ezek után Szófiában komoly felháborodással fogadták, hogy lemaradtak arról a harmincas listáról, amely Amerika szövetségeseit sorolja fel. Történt ez annak ellenére, hogy Bulgária átengedte burgaszi támaszpontját az USA-nak, és légterét is szabaddá tette az angolszász repülők számára, amelyek Irak felé tartanak, illetve onnan visszatérnek.

A jobboldali bolgár tömörülés, az Egyesült Demokratikus Erők képviselői a szófiai kormánytól tudakolták, miért nem sikerült a listára kerülnie Bulgáriának. Ljubomir Todorov bolgár külügyminisztériumi szóvivő szerint egyszerű technikai hibáról van szó.

Stanimi Ilcsev, a bolgár parlament védelmi bizottságának elnöke szerint néhány órán belül Bulgária is felkerül a listára. Ilcsev véleménye szerint az időeltolódás miatt nem találták eddig Bulgáriát a névsorban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik