Belföld

Részleges vasutassztrájk Franciaországban

Kedden vasutassztrájk bénította meg Franciaország vasúti forgalmának egy részét: az SNCF vasúttársaság adatai szerint a TGV nagysebességű vasút járatainak mintegy 2/3-a kiesett, egyes vonalakon egyáltalán nem közlekedtek a vonatok. A munkabeszüntetés szerdán a korai órákban ér véget.

Míg a Párizs és London között közlekedő Eurostart nem érintette a sztrájk, a Párizst Brüsszellel összekötő Thalys express közlekedésében akadályok voltak. Párizst a külvárosaival összekötő szakaszokat különösen súlyosan érintette az akció, a helyközi vasúti forgalomban öt vonat közül csak egy közlekedett rendszeresen.

A munkabeszüntetés hét szakszervezet felhívására indult, amelyek mindenekleőtt azért tiltakoznak, hogy a vasúti áruszállítást megnyitják a konkurencia előtt. Az SNCF sok alkalmazottja ezáltal veszélyeztetve érzi munkahelyét és nyugdíját. A vasutassztrájk további oka, hogy 2008-tól valószínűleg a személyszállítást is megnyitják az európai riválisok előtt. Az EU közlekedési miniszterei március 27-én tárgyalnak erről Brüsszelben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik