Belföld

Medgyessy: Magyarország nem lesz hadviselő fél

admin
admin

2003. 03. 18. 17:38

A Magyar Köztársaságot, polgárait, intézményeit és területét az iraki válság nyomán közvetlen veszély nem fenyegeti - mondta Medgyessy Péter.

 Magyarország nem része a konfliktusnak, nem visel háborút és nem is fog – mondta Medgyessy Péter miniszterelnök a nemzetbiztonsági kabinet ülésén. A kormányfő a testület előtt kijelentette: Magyarország a korábbi döntésnek megfelelően egyetlen katonát sem küld a térségbe.


A miniszterelnök kezdeményezésére és részvételével lezajlott ülésen a Magyar Köztársaság biztonságáért felelős szervezetek beszámoltak arról, hogy az ország biztonságát semmi nem fenyegeti, a kockázati tényezők növekedésére semmi nem utal.

A döntéshozók a helyzetet folyamatosan elemzik és készek az azonnali intézkedésekre. A nemzetbiztonsági kabinet újra megerősítette, hogy a magyar kormány magyar katonát, harcoló alakulatot nem küld Irakba. Magyarország szövetségesi rendszere és a magyar hatóságok, intézmények garantálják az ország biztonságát, az állampolgárok nyugalmát.

A kormány már korábban kijelölte a Magyar Köztársaság szerepvállalásának határait a konfliktusban. A taszári bázis rendelkezésre bocsátásával, a Törökország védelme érdekében tett lépésekkel, és a magyar légtér használatának parlamenti felhatalmazáson alapuló engedélyezésével a magyar részvétel befejeződött, ennél többet a magyar kormány nem ajánl fel.

A nemzetbiztonsági kabinet meghozta az egy esetleges háború esetén szükséges intézkedéseket. Folyamatosan működnek a helyzetértékelő központok, a vezetési és informatikai rendszerek, a nemzetbiztonsági katonai szervezetek folyamatosan elemzik a helyzetet, megszülettek a feladat-és intézkedési tervek, megerősítették a stratégiailag kiemelt objektumok, intézmények és vállalatok, a ferihegyi repülőtér, az országhatár és a taszári bázis védelmét.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Saudi soldiers stand guard as a Saudi air force cargo plane, carrying aid, lands at an airfield in Yemen's central province of Marib, on February 8, 2018. (Photo by ABDULLAH AL-QADRY / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.