Belföld

Leállítja kuvaiti és izraeli járatait a British Airways

Leállítja kuvaiti és izraeli járatait a héten a British Airways. A Kuvaitból induló utolsó járat szerda hajnalban száll fel; Izraelből csütörtökön indul Londonba a cég utolsó gépe.

A hét elején a brit külügyminisztérium a két ország azonnali elhagyására szólította fel a brit állampolgárokat, arra hivatkozva, hogy mindkét országban nagy az iraki katonai támadás veszélye. A Foreign Office figyelmeztetése szerint nem lehet kizárni azt sem, hogy Irak vegyi vagy biológiai fegyverek vet be Izrael vagy Kuvait ellen.

A British Airways keddi közleménye szerint a kuvaiti és az izraeli járatokat határidő nélkül, további értesítésig függesztik fel, a külügyminisztérium felhívásának megfelelően. A BA-nek napi egy járatpárja van London és Kuvait között, és napi két gép közlekedik Londonból Tel Avivba és vissza. A legnagyobb európai légitársaság különösen tudatában van a háború jelentette veszélyeknek, hiszen 1990-ben az iraki invázió éppen a kuvaiti repülőtéren érte a cég egyik Boeing 747-es óriásgépét, amely meg is semmisült a harcokban. Személyzetének egy részét az irakiak később élő pajzsként használták.

A cég vezérigazgatója a minap azt jósolta, hogy az iraki háború a nemzetközi légiforgalom 10-20 százalékos visszaesését okozhatja. Rod Eddington a Financial Times hétvégi számában megjelent nyilatkozatában azt mondta: a BA a forgalomcsökkenésre repülőgépek leállításával és legalábbis időleges elbocsátásokkal lenne kénytelen reagálni.

A British Airways, amely 2001 augusztusa óta már 10 ezerrel csökkentette alkalmazotti állományát, háború esetén valószínűleg felgyorsítaná a következő 12 hónapra előirányzott további 3 ezres leépítést.

A BA részvényét kedden meredeken drágította a rövid háborúba vetett befektetői bizalom felhajtóereje. A papír előző este 109,75 pennyn zárt a Londoni Értéktőzsdén (LSE); kedd délután 15,75 pennys, 14,35 százalékos nyereséggel 125,50 pennyn járt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik