Belföld

A kormány szerdán tárgyal a gázár-kiegészítésről

A Népszabadság szerint a kormány szerdán tárgyal a lakosság tehermentesítését célzó gázár-kiegészítésről. Valószínűleg azt a módszert fogadják el, amely fogyasztói csoportonkénti sávokat határoz meg: azoknak a háztartásoknak, amelyek gázfelhasználása 1500 köbméter évente, az idén 3,72 százalékkal, 3000 köbméterig 4,1 százalékkal, e fölött hat százalékkal lesz drágább a gáz éves átlagban.

A múlt héten már beszámoltunk arról, hogy az MSZP-frakció gazdasági munkacsoportja tervet készített a lakosság tehermentesítését szolgáló gázár-kiegészítésre. Hétfőn, az MSZP-frakció budapesti tájékoztatóján Katona Béla frakcióvezető-helyettes a gázár-kiegészítést ismertetve elmondta: az 1500 köbméterig fogyasztók esetében hat-, az 1500 és 3000 köbmétert fogyasztóknál pedig nyolc- százalékos lesz az áremelés. Az árkompenzáció mindenkinek automatikusan, a fogyasztás mértékének függvényében jár a terv szerint. Az árkiegészítést követően az emelkedés mértéke éves átlagban alacsonyabb lesz. Az 1500 köbméterig fogyasztóknak 3,72, a 3000 köbméter alatt fogyasztóknak 4,1 százalékos emeléssel kell számolniuk. A 3000 köbméternél többet fogyasztók esetében hatszázalékos lesz az áremelés éves hatása.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a lakosság 90 százaléka részesül az árkiegészítésből, amelynek fedezete a magyar termelés önköltsége és a világpiaci ár közötti különbözet. Hogy pontosan mennyi pénz áll majd rendelkezésre ebből a forrásból, azt ma senki sem tudja megmondani, mert nem is lehet tudni. Az iraki válsággal összefüggő bizonytalanságok miatt kiszámíthatatlanok az olajárak és az ezzel összegfüggő importgáz-árak is. Ahogy azt sem lehet ma tudni, mennyi lesz a dollár forintárfolyama. A gáz importára ezer köbméterenként 110-150 dollár között bármi lehet a mai becslések szerint. A dollárárfolyam is változhat akár 230-240 forintos szintig. De szakértői vélekedések szerint, ha a legpesszimistább adatokat veszik is alapul, akkor is elegendő lehet a lakossági kompenzációra az importár és a hazai gáz költségei közötti különbség.

Ismeretes, hogy a kormány januárban döntött arról, hogy május 15-től megváltoznak a gázárak. A lakossági tarifa 12 százalékkal emelkedik. Május és október között azonban a lakosság az éves gázigényének csak 12 százalékát használja fel. Erre a néhány hónapra még nem kapnának árkiegészítést a fogyasztók. Ám amikor a nagy mennyiségekre van szükség, a fűtési szezonban, s amikor a teljes éves igény 88 százalékát használják, akkorra azonban már be akarják vezetni az árkiegészítés rendszerét. Az elképzelés szerint a fogyasztók számláiban az ártámogatással csökkentett árak jelennének csak meg. Ennek a technikai előkészületeit azonban nyilván tisztázni kell még a gázszolgáltató cégekkel.

Az új gázárszabályozás 2004-től lép életbe a tervek szerint, amelynek részleteit az új gáztörvény elfogadása utáni kormányrendelet fogja meghatározni. A gáztörvény tervezetét ma kezdi tárgyalni az Országgyűlés. Az árakra vonatkozó szabályozásnál jövőre is minden bizonnyal ugyanilyen sávos technikát alkalmaznak a lakosság tehermentesítésére. Legalábbis a mostani elképzelések szerint.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik