Belföld

GKI: egyre pesszimistábbak a hazai vállalkozók

admin

2003. 03. 18. 14:08

Tavaly túljutott a mélyponton a magyar gazdaság, ám a gyenge élénkülést erőteljes egyensúlyromlás kísérte. Ráadásul jelentősebb világgazdasági konjunktúra-javulás idén nem remélhető - olvasható a GKI legfrissebb felmérésében.

A magyar gazdaság 2002 I. negyedévében érte el a dekonjunktúra mélypontját, azóta némi élénkülés tapasztalható, amit az egyensúly romlása kísér. 2003 elején azonban még ez a szerény élénkülés is eltűnni látszik, s a nemzetközi körülmények nem könnyítik meg a makrogazdasági pálya kiigazítását. Az iraki háborús feszültség következtében tovább fokozódott a világpolitikai és világgazdasági bizonytalanság. A konfliktus gyors megoldódása esetén a II. félévben megkezdődhet az érzékelhető világgazdasági és hazai élénkülés. A növekedési lehetőségek kihasználását megnehezíti a vállalkozások megromlott versenyképessége.


A beruházások ösztönözték a növekedést


A gazdasági növekedés üteme 2002. I. félévében 3%, a II. félévben 3,6%, az év egészében 3,3% volt, tovább lassult 2001-hez képest, de nemzetközi összehasonlításban magasnak számít. A növekedés főleg az állami és a lakossági (lakás-) beruházások, valamint a fogyasztás 8%-os bővülésének eredménye. Az export és az üzleti beruházások szerepe visszaszorult. A kivitel ugyan 6%-kal nőtt (ami az európai dekonjunktúrához mérten szép teljesítmény), de messze elmarad a korábbi 20%-os ütemektől. Az üzleti beruházások jóval kisebbek voltak a 2001. évinél.


Lassú világgazdasági konszolidáció várható


Jelentősebb világgazdasági konjunktúra-javulás 2003-ban nem remélhető. A világpolitikai bizonytalanság szerepet játszik a magas világpiaci kőolajárakban, az üzleti szféra jelentős beruházási döntéseinek halogatásában, a tőzsdeindexek esésében és az arany árának emelkedésében. A GKI Gazdaságkutató Rt. azt feltételezi, hogy az iraki konfliktus vagy háború nélkül, vagy térben és időben korlátozott akcióval elmozdul a megoldás irányába. Feltételezzük azt is, hogy a NATO és az EU rendezi sorait, túljut a súlyos véleménykülönbségek okozta feszültségeken. Ez esetben a világgazdaságban lassú konszolidáció várható, ami már 2003 második felében éreztetheti hatását a reálfolyamatokban. Így a fejlett országok növekedési üteme a 2002. évi 1,5%-ról 2003-ban 2% fölé gyorsul. A GKI Rt. 2003-ra éves átlagban 27 dolláros hordónkénti olajárat vár, ami magasabb a tavalyi 25 dollárnál, de a jelenlegi 32 dollárhoz képest az ár gyors esését feltételezi a világpolitikai feszültség enyhülését követően. (A dollár gyengülése miatt egy ilyen kőolajár hazai inflációs hatása nem számottevő.)


Egyre pesszimistábbak a hazai szereplők


A hazai gazdasági szereplők várakozásai egyre pesszimistábbak. A GKI Rt. által az EU módszertana alapján havonta végzett felmérés szerint az üzleti szféra várakozásai 2002-ben jellemzően stagnáltak, majd ezt 2003 elején markáns romlás követte. A lakossági várakozások a nyár vége óta lassan, majd 2003 elejétől erőteljesen romlanak. A lakosság leginkább saját pénzügyi helyzetének romlásától és a munkanélküliségtől tart, illetve pesszimista az ország várható helyzetével kapcsolatban. A GKI Rt. 2003. tavaszi részletes vállalkozói felmérésének válaszadói idén a bruttó termelés 4-5%-os bővülésével számolnak. Beruházási terveiket a 2002. őszi felméréshez képest jelentősen visszafogták. A magyar gazdaság egészének várható helyzetével kapcsolatban is érezhetően nőtt a bizonytalanság, a borúlátó cégek aránya határozottan meghaladta a derűlátóakét.


Idén a lassulás valószínű


Idén éves átlagban a magyar gazdaság meg tudja tartani a tavaly II. félévi 3,6%-os növekedési ütemet, de az év elején némi lassulás valószínű. A belső gazdasági egyensúly javítása megkezdődik, de a béremelések áthúzódó hatása, és a számtalan újabb ígéret miatt a korrekció 2003-ban még csak mérsékelt eredményeket hoz. Az üzleti szféra versenyképessége a két éven át tartó nagy romlás után nem csökken tovább. A termelés növekedési üteme kizárólag az iparban és a mezőgazdaságban gyorsul. A foglalkoztatás stagnál, a munkanélküliségi ráta kissé tovább emelkedik, 6,2% körül lesz.


Az export bővülése nyújthat reményt


A GKI Rt. azzal számol, hogy a magyar termékek iránti külső kereslet valamelyest javul, az export euróban mintegy 10%-kal bővül. Ezt elősegíti, hogy az üzleti szférában a fajlagos bérköltség alapján számított nemzetközi versenyképesség 2003-ban már érdemben nem romlik tovább. A behozatal – a belföldi összkereslet továbbra is igen dinamikus bővülése és ezen belül az importgép-beruházások élénkülése miatt – az exportnál erőteljesebben gyorsul, így az áruforgalmi mérleg deficitje 4,2 milliárd euró körülire emelkedik (ebben szerepe van a kb. 1%-os cserearány-romlásnak is). A folyó fizetési mérleg romlása az áruforgaloméhoz hasonló lesz, a deficit kb. 3,6 milliárd eurót tesz ki, ami megközelíti a GDP 5%-át.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Yusra Mardini, a 19 year-old Syrian swimmer who competed at the Rio 2016 Olympic Games as a member of Refugee Olympic Team and UNHCR Goodwill Ambassador, she speaks in Tokyo 2020 office on August 29, 2017, Where she shares her experiences at the Rio 2016 Games and her current activity as an athlete and UNHCR Goodwill Ambassador with Tokyo 2020 staff members. (Photo by Alessandro Di Ciommo/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.