Belföld

Az első SAPARD-támogatást egy sertéstenyésztő kapta

A SAPARD európai uniós előcsatlakozási alap támogatása révén az idén legalább 130-140 milliárd forint értékű beruházás valósul meg a mezőgazdaságban - közölte Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter kedden Szanyban abból az alkalomból, hogy az első SAPARD támogatási szerződést aláírta az első magyar gazda.

A támogatást Németh Márton szanyi családi gazdálkodó és egyéni vállalkozó nyerte el. Nemrégiben épített sertéstelepének továbbfejlesztéséhez pályázott támogatásra. A mintegy félszáz anyakoca és szaporulatának takarmányozására, a szalma, a takarmány mozgatására alkalmas teleszkópos rakodógépet szándékozik vásárolni 12,5 millió forintos beruházással.

Ehhez a beruházáshoz nyert 3,75 millió forintos SAPARD támogatást. A többit részben saját erőből, részben hitelből finanszírozza a gazdálkodó. Az eseményen a miniszter bejelentette: a tavalyi év végén meghirdetett SAPARD támogatásokra benyújtott 1159 pályázat elbírálása várhatóan ebben a hónapban befejeződik. Ezt követően folyamatosan köti meg a SAPARD hivatal a támogatási szerződéseket az eredményesen pályázókkal.

A tárca vezetője szólt arról is, hogy február végén útjára indították a SAPARD hivatal új pályázati felhívásait. Lényeges változás az előző, első pályázati ciklushoz képest, hogy ezen túl folyamatosan lehet benyújtani a pályázatokat, azaz nem szabnak meg beadási határidőt. A pályázatok elbírálása ugyancsak folyamatos lesz.

A támogatási célok a tavalyiakkal megegyeznek, ennek megfelelően mezőgazdasági vállalkozások beruházásainak támogatására, mezőgazdasági és halászati termékek feldolgozásának és marketingének fejlesztésére, valamint a vidéki infrastruktúra fejlesztésére lehet pályázni támogatásért.

Németh Imre az eseményen méltatta az európai uniós támogatás jelentőségét, amelynek révén a magyar gazdálkodók, gazdasági szervezetek javíthatják versenyképességüket és fel tudnak készülni az európai uniós csatlakozásra. A támogatási szerződést a kedvezményezett Németh Márton, a SAPARD Hivatal részéről pedig Nagy Árpád általános elnökhelyettes és Cser József pályázati kezelési osztályvezető látta el kézjegyével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik