Belföld

Csütörtöktől postázzák a választási értesítőket

"Egyetért-e azzal, hogy a Magyar Köztársaság az Európai Unió tagjává váljon?" – erre a kérdésre kell válaszolniuk a szavazópolgároknak az április 12-i népszavazáson. A referendumról szóló értesítőket csütörtöktől mintegy nyolcmillió választópolgár számára kézbesítik, és aki azt legkésőbb a jövő hét csütörtökig nem kapja meg, április 1-jéig tehet észrevételt a lakóhely szerinti választási irodánál.

A választókhoz – ugyancsak postai úton – tájékoztató füzetet is eljuttatnak, amelyben az unióhoz való csatlakozással kapcsolatos legfontosabb tudnivalók találhatók. A népszavazásra emellett plakátokon és hirdetmények útján is felhívják a lakosság figyelmét. Az interneten további hasznos információk találhatók a www.eu-nepszavazas.hu és a www.unioscsatlakozas.hu honlapokon.

A népszavazás napján – a korábbi választások idején megszokott helyeken – mintegy 11 ezer szavazókör működik majd, ám ezúttal a szokásosnál hosszabb nyitva tartással: így reggel hattól este kilencig voksolhatunk. Aki nem a lakóhelyén kíván szavazni, igazolás birtokában másutt is leadhatja voksát, ezt azonban személyesen vagy meghatalmazott útján legkésőbb 2003. április 10-én 16 óráig a lakóhely szerint illetékes jegyzőnél kell kérni.

Igazolás ajánlott levélben is igényelhető, de annak április 7-ig meg kell érkeznie a választási irodához.

A népszavazás akkor lesz érvényes, ha a résztvevők több mint fele, de az összes választásra jogosult több mint negyede azonos módon voksolt. Ha a részvétel meghaladja az ötven százalékot, a referendum eredményes lesz, de elvileg elegendő, ha csak a nyolcmillió választó 25 százaléka és még egy fő szavaz, ám mindenki azonos módon. A voksolás eredményét április 13-án hirdeti ki az Országos Választási Bizottság, amely ellen egy napon belül bárki jogorvoslati kérelmet nyújthat be. A kifogásokról a Legfelsőbb Bíróság 24 órán belül dönt, így a hivatalos végeredmény legkésőbb április 15-én, kedden születik meg. Miután ügydöntő népszavazásról van szó, az eredmény a parlamentre kötelező.

Medgyessy Péter miniszterelnök hamarosan hivatalosan is felkéri Boross Pétert, Horn Gyulát és Orbán Viktort, hogy április 16-án vegyenek részt Athénban Magyarország európai uniós csatlakozási okmányainak aláírásán – közölte lapunkkal Gál J. Zoltán kormányszóvivő. A rendszerváltozás óta hivatalban volt kormányfők meghívásával Medgyessy azt szeretné kifejezni, hogy az egész ország és valamennyi kormány közös sikere az uniós csatlakozás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik