Belföld

Óvintézkedéseket vezetett be az ÁNTSZ a rejtélyes kór miatt

Szingapúrban vasárnap újabb szokatlan tüdőgyulladásos megbetegedéseket azonosítottak az orvosok. A fertőzöttek száma ezzel húszra emelkedett, eközben azonban Szlovéniában további 9 ember halt bele az ismeretlen betegségbe.

Mint kiderült az újabb betegek előzőleg Hongkongban jártak, a többieket (családtagjaikat, barátaikat, kezelőorvosaikat) ők fertőzték meg. Az egészségügyi hatóság nyilatkozatot adott ki, miszerint az új vírussal megfertőződött betegek állapota stabil és fokozott körültekintéssel kezelik őket.
[More…]


Hazánk sincs teljesen biztonságban az eddig 150 országban észlelt kórtól. Az ÁNTSZ óvintézkedéseket tesz és a ferihegyi reptéren fokozott ellenőrzést tart. Minden tüdőgyulladás-gyanús utast helyben megvizsgálnak. Eddig nem érkezett olyan személy, akinél a vizsgálat szükséges lett volna. Szlovéniában is észlelték a betegséget egy nőn, aki 10 napja tért haza Szingapúrból. A környező országokban, így Ausztriában és Svájcban is megelőző intézkedéseket hoztak a betegség kiszűrésére.

A kórképet a svájci hatóságok a következőképpen írták
le: a fertőzés gyanúja akkor áll fenn, ha három feltétel egyidejűleg teljesül, nevezetesen a betegnek 38 Celsius fok feletti láza van, légzési nehézségekkel és/vagy köhögéssel küzd, és kapcsolatba került egy fertőzöttel, vagy az elmúlt hetekben járt Kínában, Hongkongban vagy Vietnamban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik