Belföld

Verheugen csalódott Romániában és Bulgáriában

Az EU bővítési biztosa, Günter Verheugen csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy Bulgária és Románia csapatokat küld Irakba.

Verheugen Párizsban, a Francia Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében beszélt minderről, az elmúlt héten. Bár a bővítési biztos megérti a balkáni országokra helyeződő nyomást, nem ért egyet azzal, hogy Bulgária és Románia Irakkal kapcsolatban az amerikai álláspontot támogatja.


A két ország – mint azt az EU-Observer nevű internetes lap magyarázza – egyszerre kandidál az Európai Unióba és a NATO-ba. A katonai szervezetbe azonban sokkal hamarabb bekerülhetnek, mint az unióba, ahová legjobb esetben is csak 2007-ben léphetnek be. Bulgária pedig éppen most tagja az ENSZ Biztonsági Tanácsának, ahol azon kevés ország közé tartozik, amelyek egyértelműen az USA-t támogatják.

Ugyanakkor Szolomon Paszi bolgár külügyminiszter nemrégiben brüsszeli tárgyalásain azt hangoztatta, hogy kompromisszumot szeretnének Irak ügyében: előbb az EU-n belül, aztán a biztonsági tanácsban.

Verheugen mindenesetre a párizsi tanácskozáson hangsúlyozta, hogy az EU-nak szüksége van Bulgáriára és Romániára, már csak balkáni stratégiai okokból is. Verheugen hozzátette: nem oszthatjuk meg magunkat Amerika-párti és Amerika-ellenes részekre, Európán belül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik