Belföld

Számlát kapunk az egészségbiztosítási költségeinkről

Legkésőbb kora őszig több tízezer ember kap értesítést arról, mennyi pénzt használt fel az egészségbiztosító által fizetett szolgáltatásokra idén – értesült a Népszabadság. Ha az adatvédelmi biztos sem emel kifogást, akkor a tervek szerint ezt az elszámolást jövőre már valamennyi állampolgár megkapja.

Az egészségbiztosító azt tervezi, hogy tájékoztatja az állampolgárokat arról, mennyi pénzt használtak fel a gyógyításukra – közölte lapunkkal Király Gyula, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) informatikai vezetője. A személyes egészségügyi fogyasztást összegző számla bevezetését az uniós csatlakozás is sürgeti. A közösség országaiban mindenféle közpénz felhasználásának átláthatóságát biztosítani kell.

Az OEP elszámoló értesítőjét évente egyszer postáznák.

Az egészségbiztosító a társadalombiztosítási azonosítási jel (taj-szám) alapján már most nyomon tudja követni, hogy ki mekkora összegben “vásárolt” támogatott gyógyszert, háziorvosi, szakorvosi, kórházi ellátást, gyógyfürdői szolgáltatásokat, gyógyászati segédeszközt, művesekezelést, különféle műszeres diagnosztikai vizsgálatokat, illetve házi szakápolást – tudtuk meg Király Gyulától. A tervezett intézkedés azt tenné lehetővé, hogy ezeket az adatokat mindenki megismerhesse. A személyes egészségügyi fogyasztói számla segítségével kiderülhet az is, ha valakinek a taj-számával visszaéltek, vagyis olyan szolgáltatás kerül rá, amit ő nem vett igénybe. Az egyenlegközlő úgy lehetne teljes, ha a befizetett járulékok összegéről is tájékoztatna, azonban erre nincs lehetőség. A járulékokat az adóhivatal munkáltatónként és nem egyénileg gyűjti, így nem is lehet személyekre bontva megmondani, hogy ki, mennyit fizetett egészségbiztosításra.

Az OEP informatikai vezetője elmondta: a rendszert hónapokon belül egy szűkebb lakossági körben tesztelnék. Ez lehetőséget ad a fölmerülő hibák javítására, és hasznos lehet tudni azt is, hogy milyen az értesítők fogadtatása. Szeretnék elkerülni, hogy bárki bántónak érezze a levelet, vagy az adatok megismerése után mérlegelje: sok vagy kevés az a pénz, amit ő személy szerint fölhasznált. A társadalombiztosítás alapelve a szolidaritás, vagyis mindenkinek annyi közszolgáltatás jár, amennyire az egészsége visszanyeréséhez szüksége van.

Mivel személyes adatokról van szó, amelyek gyakran a családon belül sem ismertek, arra törekednek, hogy ezek a levelek csak az érintetthez jussanak el, és csak az ő személyes beleegyezése után ismerhessék meg az abban lévő adatokat mások. Ennek érdekében a hivatal adatvédelmi biztosának szakmai állásfoglalását is kérték.

Címkék: archívum

Ajánlott videó mutasd mind

Canadian blue helmets check their weapons, 17 April 1993 near Tuzla's airport, waiting to depart for the Moslem enclave of Srebrenica, where some 30000 refugees hope to be evacuated from. (Photo by PASCAL GUYOT / AFP)

Befogod a szádat, nem beszélsz róla

Békefenntartók voltak, de azzal vádolják őket, hogy asszisztáltak egy népirtáshoz. A boszniai háború után sokan nem tudták újrakezdeni az életüket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.