Belföld

Súlyos problémák az orosz atomenergia iparban

Az oroszországi atomerőművek és más nukleáris létesítmények dolgozóinak anyagi és szociális problémái olyan súlyosak, ami már az ország nemzetbiztonságára is fenyegetést jelentenek.

Ez a moszkvai szociológiai kutatóintézet, és a Greenpeace nemzetközi környezetvédő mozgalom hétfőn, Moszkvában publikált szakértői jelentéséből derül ki. A kutatók megállapítása szerint a nukleáris biztonságra egyaránt veszélyt jelent az orosz atomügyi minisztérium alá tartozó vállalatok gazdaságilag nem hatékony működése, a felső vezetők korruptsága, és az objektumok munkaszínvonalának alacsony szintje, illetve a dolgozók körében kritikus méreteket öltő lopások, alkoholizmus, stressz-betegségek.

A szakértők szerint a nukleáris létesítményekben dolgozók körében csak 1994 és 1997 között 50 százalékkal nőtt a pszichikai megbetegedések száma. Ez kihat környezetükre is: az általuk lakott zárt városokban a gyermekek közötti agresszivitás szintje meghaladja az oroszországi átlag kétszeresét. A felmérés konkrét adatai értelmében a Majak nukleáris hulladék-feldolgozó gyár melletti Ozerszk zárt város volt 1999-ben Oroszország kábítószerekkel leginkább fertőzött települése, és a Leningrádi terület atomerőműve dolgozóinak otthont adó Szosznovij Bor 16 és 29 év közötti lakóinak fele fogyaszt rendszeresen drogokat. A zárt városok melegágyai a
bűnözésnek, mindenekelőtt a szervezett alvilág egyik üzletágát jelentő, nukleáris anyagokkal történő kereskedelemnek is.

A törvénytelen tranzakciókban sokan vesznek részt a létesítmények munkatársai és az objektumok őrzésével megbízott személyzet tagjai közül is. Az is gyakori, hogy a lebukott dolgozókat nem mozdítják el állásukból: az említett Leningrádi területi atomerőműben legalább 5, bűncselekményekért elítélt személy dolgozik. A visszaélések egyik kiváltó oka, hogy a munkatársak sokszor csak hosszas várakozás után kapják meg alacsony fizetésüket is, amelyet az intézmények vezetői bankokban forgatnak.

A Greenpeace megállapítása szerint a feltárt jelenségek miatt balesetek is történhetnek a nukleáris létesítményekben, amelyek beláthatatlan következményekkel járhatnak mind Oroszországra, mind más államokra nézve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik