Belföld

Az OEP azt vizsgálja, hogyan költöttek el 7,6 milliárdot

A rendőrség is csak alapos gyanú esetén végez rajtaütésszerű vizsgálatot, ám a biztosító e nélkül kutakodott a patikákban – állítja a Magyar Gyógyszerész Kamara. Az OEP és az ÁNTSZ azt vizsgálja, hogyan használtak fel 7,6 milliárd forint tb-támogatást.

A Magyar Gyógyszerész Kamara (MGYK) jogászokkal vizsgáltatja meg: alapos gyanú hiányában lehetséges-e rajtaütésszerű ellenőrzéseket végezni a patikákban – írja a Világgazdaság. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) ellenőrei előzetes bejelentés nélkül kopogtattak az elmúlt héten gyógyszertárakban, ahol a betegeknek ingyen járó, az OEP által 100 százalékkal támogatott készítmények dokumentumaira (köztük immunrendszert erősítő szerekkel, pszichiátriai és rákbetegek gyógyszereivel kapcsolatosakra) voltak kíváncsiak. A kamara elnöke levélben kért választ a biztosító főigazgatójától a váratlan vizsgálat okáról.

Az OEP főigazgatója elmondta: az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a biztosítóval közösen kezdett vizsgálatot a betegeknek ingyen rendelhető, drága készítmények patikai forgalmazása ügyében.

Matejka Zsuzsanna arról is tájékoztatott: az említett háromféle betegségcsoport gyógyszereire évente 7,6 milliárd forintot költ a biztosító, amelynek negyven százalékát tizenöt patikában bonyolítják. Közülük jelenleg ötben van ellenőrzés.

Hávelné Szatmári Katalin, az MGYK elnöke úgy fogalmazott: utoljára a korábbi egészségügyi miniszter idejében, a patikai árréscsökkentést megelőző tárgyalásokkor volt hasonló eset, ám az akkori “patikai kommandósok” is csupán adminisztratív hibákat találtak. A kamara elnöke felháborítónak tartja a váratlan ellenőrzéseket. A vizsgálat alá vont patikák többségében havi 20-30 ezer receptet váltanak be a betegek, azokból kell kiválogatni a kért vényeket, hogy összevethessék azokat a beszerzési számlákkal.

Az elnök azt tartotta volna tisztességesnek, ha az ellenőrzés előtt értesítették volna a gyógyszertárakat, hogy a patikán kívül tárolt beszerzési számlákat, recepteket elő tudják készíteni. Úgy tartja, a rendőrség is csak alapos gyanú esetén végez rajtaütésszerű vizsgálatot. Mint mondta: jogszabály szerint öt évig kell megőrizniük a dokumentumokat, hogy szükség szerint a hivatalos szervek, az OEP vagy az APEH rendelkezésére bocsáthassák. A gyógyszertárakkal kötött finanszírozási szerződések azt tartalmazzák, hogy a patika a kért vényeket öt munkanapon belül köteles az OEP kérésére átadni. Az elnök határozottan leszögezte: csakúgy, mint korábban, most sem lehet megfélemlíteni a patikustársadalmat, 99 százalékuk tisztességes, aki pedig nem, azt kivetik önmaguk közül. Ezért arról biztosította az OEP főigazgatóját: ha visszaélést, csalást állapítanának meg az ellenőrök, az MGYK támogatja a gyógyszertár szigorú felelősségre vonását.

Matejka Zsuzsanna ezzel kapcsolatban kijelentette: a biztosítót kormányrendelet hatalmazza fel arra, hogy vizsgálja a patikákban a közpénzeken vásárolt orvosságok dokumentumait, s az ellenőrzések tapasztalatairól tájékoztatják majd az illetékeseket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik