Belföld

Nőtt a munkahelyek és a munkanélküliek száma is

A szokásos téli szezonális növekedés miatt február végén 40.700-tal volt több a regisztrált munkanélküliek száma, mint a január végi zárónapon - derül ki a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztériumnak az MTI-hez hétfőn eljuttatott tájékoztatójából.

Egy korábbi közlés szerint január végén 347 300 volt a nyilvántartott munkanélküliek száma. A tájékoztató szerint február végén 388 ezer munkanélkülit tartottak nyilván a munkaügyi központokban, ez 7000-rel több, mint egy évvel korábban. A minisztériumi tájékoztató szerint januárhoz képest februárban jelentősen nőtt a munkáltatók által a munkaügyi központokhoz bejelentett munkaerőkereslet. Az újonnan bejelentett, nem támogatott álláshelyek száma 35,3 százalékkal haladta meg az egy hónappal korábbi bejelentések száma. A keresletélénkülés eredménye, hogy a munkaközvetítésre rendelkezésre álló álláshelyek száma a hónap során megközelítette a 70 ezret.

A tájékoztató utal a KSH lakossági munkaerő-felmérésére, amely szerint november-január hónapok átlagában a foglalkoztatottak száma elérte a 3 millió 902 ezret, s ez 54 ezerrel haladta meg az előző év azonos időszakának adatát. Ez a növekedés a plusz-mínusz 44 ezres hibahatárt jelentősen meghaladja. A foglalkoztatottak számának ilyen
mértékű növekedésére 2001 február óta nem volt példa. A tájékoztató szerint számottevően, 0,8 százalékponttal javult a foglalkoztatási ráta, illetve 1,1 százalékponttal az aktivitási ráta. Mindez az inaktívak számának nagyarányú, 88 ezres csökkenésével együtt valósult meg, amely arra utal, hogy a munkaerőpiac eddigi “tartalékserege” aktivizálódni kezd, munkát keres vagy dolgozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik