Belföld

Mádl Ferenc az izlandi államfővel találkozott

Fontos, hogy Magyarország EU-csatlakozása ne gyengítse, hanem erősítse a magyar-izlandi gazdasági kapcsolatokat - hangsúlyozta Mádl Ferenc köztársasági elnök és Ólafur Ragnar Grímsson izlandi államfő a hétfői budapesti tárgyalásukat követő sajtótájékoztatón.

A magas rangú izlandi vendég megtiszteltetésnek nevezte, hogy ő lehet az első izlandi köztársasági elnök, aki Magyarországon tesz hivatalos látogatást. A két államfő megbeszélésén elhangzott, hogy a magyar-izlandi gazdasági együttműködésben ígéretes lehetőségek vannak, főként a geotermikus energia felhasználásában. Mint Mádl Ferenc elmondta, Izlandnak e területen komoly tapasztalatai vannak.

Az izlandi államfő felajánlotta, hogy szívesen megosztják tapasztalataikat Magyarországgal a demokratikus kormányzás átláthatóbbá és hatékonyabbá tételében. A megbeszélésen véleményt cseréltek a NATO-n belüli együttműködésről, a szövetség jövőbeni bővítéséről és szót ejtettek az iraki helyzetről is.

Ólafur Ragnar Grímsson kijelentette, hogy Izland véleménye szerint szorosabbá kellene tenni az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) tagországai és a leendő EU-tagállamok közötti kapcsolatokat. A megbeszélésen mindkét részről szorgalmazták a két ország turisztikai és kulturális kapcsolatainak fejlesztését.
Mádl Ferenc kitért arra, hogy a két ország történelmében sok szimpatikus párhuzam van: nagyjából egy időben történt a honfoglalás, a kereszténység felvétele. Kiemelte, hogy az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc komoly politikai visszhangot váltott ki Izlandon.

Az izlandi elnök programja szerint a nap folyamán megbeszélést folytat Medgyessy Péter miniszterelnökkel, ebéd keretében találkozik Hámori Józseffel, a Magyar Tudományos Akadémia alelnökével, koszorút helyez el a Hősök terén, este pedig Mádl Ferenc ad vacsorát tiszteletére a Sándor-palotában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik