Belföld

Államcsíny a Közép-Afrikai Köztársaságban

Francois Bozizé katonai erővel megfosztotta hatalmától a Közép-Afrikai Köztársaság elnökét. A puccs másnapján, vasárnap a lázadás vezetője, Francois Bozizé magát elnökké nyilvánította és a nemzeti rádióállomás hullámain közölte, hogy felfüggeszti az alkotmányt és feloszlatja a nemzetgyűlést.

A posztjától megfosztott Ange-Félix Patassé, eddigi kormányfő továbbra sem tudja elhagyni Kanerunt, ahova repülőgépét szombaton, Nigériából hazamenet eltérítették.

A puccs vezetője tűzszünetet rendelt el az egész országban és kérte a katonákat és a közalkalmazottakat, hogy feladatukat változatlanul lássák el. Bangui, a Köztársaság fővárosa tegnap fosztogatások helyszíne volt. Az államcsíny okozta veszteségekről még nem készült jelentés. Kórházi alkalmazottak öt halálos áldozatról és tucatnyi sebesültről számoltak be.

A 18 afrikai államból álló biztonsági tanács elítélte az illegitim hatalomátvételt és a helyzet mielőbbi, békés megoldására szólított fel. Bozizének nem ez az első puccs-kísérlete. 2002 október 24-én már megpróbálta megfosztani hatalmától az ország első emberét.
[More…]

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik