Belföld

Leállt Irak olajkivitele

A nemzetközi olajkereskedő cégek leállították az olajtartályhajókon történő vásárlásaikat Irakból, mivel tartanak a háború közeli kirobbanásától. Hétfőn már leállt az ország tartályhajókon történő olajkivitele a két engedélyezett kikötőből. Ezekben a kikötőkben a héten még két tankert kellene feltölteni.

Hétfőn az iraki olajat befogadó, törökországi Ceyhan, illetve a Perzsa-öböl menti Mina al-Bakr kikötő leállt, – ez utóbbiban vasárnap töltötték fel az utolsó tartályhajót. A Földközi-tenger menti kikötőt csütörtökön hagyta el az utolsó szállítmány – közölték kikötői források. Ceyhanból még e héten két tartályhajónak kellene útnak indulnia, ami meg is történhet, hiszen az ellátás bárminemű fennakadása csak néhány nap múlva éreztetné hatását, mivel a tárolókban még van nyersolaj. A Ceyhant ellátó olajcsővezeték még hétfőn is működött.

Annak ellenére, hogy leálltak az ENSZ által ellenőrzött két kikötőben a szállítások, a Mina kikötőhöz közeli Khor al-Amayaból folytatódnak a szállítások. Ebben az ENSZ által nem ellenőrzött, törvénytelennek tekintett, csempészkikötőben hétfőn is feltöltés alatt volt egy tartályhajó. Az elmúlt hónapokban becslések szerint 10 millió hordónyi olajat szállítottak innen el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik