Belföld

Irak: amerikai újjáépítés segélyszervezetek nélkül

Az amerikai kormányzat részletesen kidolgozta az iraki újjáépítés tervét, amelyben teljesen figyelmen kívül hagyta a nagy nemzetközi segélyszervezeteket - ezt az értesülést közölte a The Wall Street Journal európai kiadása.

A lap hozzájutott ahhoz a száz oldalas bizalmas
tervezethez, amelyben már a megbízási szerződések is szerepelnek. E szerződéseket mind magánvállalatokkal készül kötni a kormány segélyügynöksége, az USAID, mellőzve még az amerikai humanitárius szervezeteket is.

A lap véleménye szerint George Bush elnök kormányzata elképesztően rövid idő alatt képzeli el átszervezni és újjáépíteni Irakot a magánvállalatok révén. Azzal, hogy az egész újjáépítést magára vállalja, az Egyesült Államok gyakorlatilag új fejezetet nyit a nemzetépítésben, amit egyébként Bush és tanácsadói a választási győzelem után még elutasítottak. A tervekből most az derül ki, hogy a kormányzat már hetekkel a háború befejezése után meg akarja indítani az úthálózat, az iskolák és kórházak helyrehozását, a pénzügyminisztérium fogja irányítani az iraki nemzeti bank átszervezését, amerikai kormánytisztviselők egyfajta árnyékminiszterként készülnek felügyelni az új iraki államigazgatás működését.

A tervek szerint az amerikaiak egy éven belül helyre akarják hozni az ország egész 4476 kilométernyi úthálózatát, tíz villamos erőművét, a kereskedelmi légijáratok hálózatát, működésbe hozni a kórházakat 21 városban, a szülészeti ellátást biztosítani minden várandós anyának, mind a 4,2 millió gyerek számára biztosítani az iskoláztatást és hozzá a tankönyveket, vállalkozásbarát jogi környezetet akarnak kialakítani és mintegy húszezer lakóházat helyrehozni.

Azok az európai szakértők és iraki ellenzékiek, akik betekintést nyertek e tervekbe, hitetlenkedve nyilatkoztak céljairól. Véleményük szerint az európai országok és a nemzetközi szervezetek kirekesztése a programból lassítani fogja az újjáépítést és még inkább Washington ellen fogja hangolni a nemzetközi közösséget. Chris Patten, az EU külügyi biztosa ügyetlennek minősítette az amerikai elgondolást. Amerikai kormányzati berkekben viszont azt sugalmazzák, hogy a kormányzat gyors újjáépítést akar Irakban, s le kívánja aratni annak minden dicsőségét és hasznát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik