Belföld

Ha szükséges, megnyitják a stratégiai olajtartalékokat is

admin

2003. 03. 17. 09:26

Ha az iraki háború ellátási hiányt okoz, megnyitják a Nemzetközi Energia-ügynökség (IEA) 26 tagállamának stratégiai olajkészletét - mondta a szervezet vezetője.

Claude Mandil a Financial Times hétvégi számában megjelent nyilatkozatában azt mondta: ha a katonai akció az olajtermelés jelentős fennakadását okozná, a fogyasztó országok mellett a Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) is pótlólagos készleteket szabadítana fel. – Tudatnunk kell a piaccal, hogy az esetleges hiányt mind a termelő, mind a fogyasztó országok kipótolnák – mondta az IEA elnöke a vezető londoni üzleti napilapnak.

A múlt havi, 40 dollárhoz közeli csúcsokról az utóbbi napokban meredeken esett a határidős nyersolaj a szabadpiacon, mivel a katonai akció a jelek szerint valamivel később kezdődik a vártnál. A globális alaptípusnak tekintett északi-tengeri Brent könnyű minőség legközelebbi, áprilisi határideje a múlt hét utolsó jegyzési napján 1,05 dollárral 31,38 dollárra, a májusi kontraktus 1,64 dollárral 30,13 dollárra süllyedt a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE). Az a kilátás, hogy az IEA-tagországok megnyitják összesen 4 milliárd hordónyi stratégiai olajtartalékukat, még lejjebb terelheti az árakat – írta a Financial Times.

Mandil a lapnak azt mondta: azt nevezné súlyos ellátási fennakadásnak, ha 2,5 millió hordóval csökkenne a világpiacra ékező napi olajmennyiség – ez akkor történne meg, ha leállna az iraki, valamint az észak-kuvaiti termelés.

A Financial Times által megszólaltatott elemzők szerint az a tény, hogy az IEA – fennállása óta mindössze másodszor – a féltékenyen őrzött stratégiai olajkészletek megnyitására készül, az iraki háború igen hamaros kitörésére utal. A szervezet legutóbb 1991 januárjában, az Irak elleni légi háború kezdetén jelentette be, hogy napi 2,5 millió hordó olajat bocsát készleteiből a piacra. Akkor ez a bejelentés az olajárak rekordsebességű szabadesését eredményezte, egészen 10,56 dollárig.

A hét végi árzuhanást azonban elsősorban Spencer Abraham amerikai energiaügyi miniszter azon kijelentése okozta, hogy az Egyesült Államok akár egyoldalúan is megnyithatja saját stratégiai olajkészletét, az IEA szándékaitól függetlenül. Az Egyesült Államoknak mintegy 600 millió hordós olajkészlete van.
[More on FT.com]


 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.