Belföld

EU-statisztika – Hollandia a legsűrűbben lakott ország

Hollandia a legsűrűbben lakott ország, Olaszországnak van a legtöbb 65 év feletti lakosa, a francia nők várható élettartama a legmagasabb.

Hollandiában átlagosan 475 ember él egy négyzetkilométeren, 137-tel több, mint Belgiumban. Ezzel a hollandoké a legsűrűbben lakott ország az Európai Unióban. A legritkábban benépesült ország, Finnország, ahol az embereknek harmincszor több hely jut, mint a hollandoknak.

A holland nemzeti statisztikai hivatal által szerkesztett kiadvány, a Nederland lang de Europese meetlat szerint a 16,1 milliós holland lakosság más szempontból is különbözik a többi EU nemzettől. Írország után Hollandiának van a legkevesebb 65 éven felüli lakosa. A legtöbb idős ember Olaszországban él, majd Görögország és Svédország következik.

Noha 1985-ben még a holland “hölgyek” születtek a legnagyobb várható élettartammal egész Európában, ezt az előnyt “sikeresen” ledolgozták. A legtöbb EU-tagállamban a nők várható élettartama ma már magasabb, mint Hollandiában. Szakértők szerint az ok egyszerűen az, hogy egyre több holland nő dohányzik.

A legmagasabb várható életkor jelenleg a francia lánycsecsemőkre vár, átlagosan 83 évig élhetnek a statisztikák szerint. A második helyezett Spanyolország és Olaszország, 82,9 éves átlaggal. A holland nők várható élettartama 80,6 év.
[euro.hu]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik