Belföld

Egyre több turista vásárol kártyával hazánkban

2002-ben tizenhárom százalékkal nőtt a külföldiek
magyarországi Visa-kártyás költése. Az
elektronikus fizetéssel jól mérhetők a turisták
magyarországi fogyasztási és fizetési szokásai.

Százhuszonhárom országból érkezett olyan külföldi, aki fizetéséhez ezt a kártyát használta. Hazánk kedvező megítélésére utal, hogy a tranzakciók számának növekedésén túl az elköltött összeg is gyarapodott. A kereskedelmi eladóhelyeken bonyolított egyes tranzakciók átlagértéke nyolc százalékkal nőtt és így átlagosan elérte a 89 dolláros szintet.

“A turisták költekezésének tavalyi növekedése azt mutatja, hogy Magyarország évről évre egyre vonzóbb célpontja mind a turistáknak, mind az üzletembereknek.” – nyilatkozta Radu Obreja, a Visa International alelnöke. Obreja szerint az utazók Magyarországot egyre inkább Európa természetes részének tekintik, olyan országnak, ahol fizetési kártyáikat ugyanúgy használhatják, mint otthon vagy más országokban.

Az adatokból az is kiderül, hogy még mindig az USA állampolgárai költenek a legtöbbet hazánkban. Ennek összértéke 43,8 millió dollár. Tőlük jelentősen lemaradva, 32,4 millió dollárral Nagy-Britannia következik, majd a németek 23,8 millió dolárral és csak a negyedik helyen jönnek a franciák 21 millió dollárral. A lista másik végén Mongolia áll, ugyanis a legkisebb tranzakciót egy mongol turista bonyolította le, melynek összértéke 28 dollár volt.

A Visa, a kártyás fizetésen túl új területeken is próbálkozik. Az egyre terjedő “u-commerce”, azaz “univerzális kereskedelem” terén élen jár, hogy vásárlásainkat bárhol, bármikor, bárhogyan lebonyolíthassuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik