Belföld

Egyedül Lisszabon faragott jelentősen a hiányból

Az euróövezet országai közül Franciaország és Németország tavalyi államháztartási hiánya meghaladta a stabilitási és növekedési paktumban előírt tűréshatárt, a portugál hiány viszont ezen belül maradt.

Az EU statisztikai hivatala Németország esetében a nemzeti össztermék (GDP) 3,6 százalékának megfelelő hiányt állapított meg, a francia deficitet pedig a GDP 3,1 százalékára számította. Ezt az Európai Bizottság jelentette be hétfőn az Eurostat által hitelesített adatok alapján. Az euróövezet gazdasági és pénzügyi egyensúlyának őrzésére hivatott stabilitási és növekedési paktum szerint a tagországok államháztartási hiánya nem haladhatja meg GDP-jük 3 százalékát.

A korábban közzétett előzetes adatok alapján Németország ellen az év elején már megindult a hiány túllépésekor automatikusan alkalmazandó eljárás, Franciaországhoz pedig figyelmeztetést intézett a miniszterek tanácsa.

Az eljárás első lépcsőjében deficitcsökkentő intézkedések meghozatalára szólítják fel az érintett országot, végső esetben pedig súlyos bírsággal is sújthatják. A folyamat azonban csak hosszabb idő után, részletesen szabályozott állomásokon keresztül juthat el erre a pontra, s az érintett országok előbb minden esetben lehetőséget kapnak a hiány csökkentésére.

Ez történt legutóbb Portugália esetében, amely ellen már tavaly novemberben megindult az eljárás, mert 2001. évi hiánya a GDP 4,7 százaléka volt. A lisszaboni kormánynak azonban sikerült látványosan fordítania a helyzeten, és a múlt évi deficitet 2,7 százalékra szorította le.

Franciaország esetében a 3,1 százalékos deficit megállapítása az eljárás automatikus megindítását jelenti. Ennek legelső szakaszában azonban a brüsszeli bizottság még csak elemzi a helyzetet és jelentést készít, konkrét ajánlásokat egyelőre nem tesz.

A tagországoknak március 1-ig kellett tájékoztatniuk a bizottságot államháztartási mérlegük tavalyi alakulásáról. Franciaország kerekített adatként 3,0 százalékos hiányt közölt, amelyet azonban az – eltérő számítási módszereket alkalmazó – Eurostat 3,1 százalékosra módosított.

Németországot illetően ugyanakkor a tagállamok még az eljárás januári megindításakor megállapodtak arról, hogy ha az ottani növekedés üteme az idén 1 százalék alatt marad, Berlin engedélyt kap a 3 százalékos határ túllépésére.

Klaus Regling, a brüsszeli bizottság gazdasági és pénzügyi főigazgatóságának vezetője hétfőn megerősítette, hogy ez az egyezség változatlanul érvényben van, vagyis mind a bizottság, mind a tagállamok készek elfogadni a lanyha növekedés költségvetési következményeit Németországban.

A bizottság hétfőn ismertetett első negyedéves gazdasági helyzetelemzése szerint az euróövezet egészét tekintve idén “egy százalék körül alakul” a növekedés. Németország hivatalosan ugyanilyen ütemre számít, de ezt sok szakértő túl derűlátónak tartja.

Az euróövezethez tartozó többi tíz ország mindegyikének sikerült a 3 százalékos határon belül maradnia tavaly. E csoporton belül Portugália könyvelte el a legmagasabb hiányt, a második helyen Olaszország áll, a GDP 2,3 százalékával. Az egész övezetet tekintve a deficit átlagosan 2,2 százalék az Eurostat számításai szerint.

Négy ország költségvetési többletet ért el: Finnország a GDP 4,7, Luxemburg 2,6, Dánia és Svédország pedig 1,2 százalékának megfelelő mértékűt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik