Belföld

Magyar cégben vesz részesedést a Gazprom

A Kommerszant Daily című orosz napilap pénteken közölt értesülése szerint a Gazprom gázipari vállalat hamarosan megvásárolja a magyarországon bejegyzett Eural TG részvényeinek az 50 százalékát.

Az NGU ukrán kőolaj- gázipari vállalat csütörtökön döntött arról, hogy tulajdonrészt vásárol az Euralban. A Kommerszant szerint a Gazprom az ukrán vállalat javaslatára vásárolja meg az Eural-részvények felét.

Az Eural 2003 óta türkmén földgázt ad el az NGU-nak, ez a mennyiség idén várhatóan 36 milliárd köbméter lesz. Az ukrán vállalatnak joga van arra, hogy évi 5 milliárd köbméter gázt a Gazprom nyugat-európai érdekeltségeinek adjon el. A Kommerszant Alkekszandr Rjazanovot, a Gazprom igazgatótanácsának alenökélt idézte, aki szerint az Eural megjelenése a Gazprom és az NGU érdekei közötti kompromisszum eredménye. Az Eural idén 470 millió dolláros tranzitdíjat fizet a Gazpromnak a türkmén földgáz elszállításáért, az NGU pedig 600 millió dollárt fizet a magyarországi vállalatnak. Az évi több mint 100 millió dolláros profiton tehát az orosz és az ukrán nagyvállalat fog osztozni a tervek szerint.

A Kommerszant értesülései szerint az Eural kazahsztáni, türkméniai és üzbegisztáni képviselője Dmitrij Firtas, a korábban Magyarországon élt, maffia-kapcsolatokkal gyanúsított Szemjon Mogiljevics érdekeltségei közé tartozó Highrock Properties közvetítő cég vezetője. A Kommerszant beszámolója szerint az NGU-nál cáfolják a magyar sajtóban “Szeva bácsinak” nevezett vállalkozó részvételét az Eural üzeleteiben: az ukránok szerint ez azoknak a rosszindulatú versenytársaknak a rágalma, akiket az Eural kiszorított a piacról.

A Kommerszant pénteken beszámolt arról is, hogy a Gazpromnál nem erősítették meg a hírt az orosz vállalat részvényvásárlásáról a magyar Zalakerámiában, mindössze annyit közöltek, hogy a magyar tőzsdei cég nem szerepel idei befektetési terveik között.

A lap mindenesetre a Dow Jones hírügynökségre hivatkozva közölte, hogy a Gazprom érdekeltségi körébe tartozó Intergasprom-Invest Holding Rt. a Zalakerámia részvényei 29,9 százalékának lett a birtokosa. Az Intergasprom-Invest holdingnak 9,98 százaléka van az ugyancsak Gazprom-érdekeltségű Általános Értékforgalmi Bankban, amely a Kommerszant értesülése szerint megtartja 21 százalékos tulajdonrészét a Zalakerámiában. A lap szerint így a Gazprom “kerámiára cseréli a vegyipart Magyarországon”, az orosz mamutcég ugyanis várhatóan nem lesz a BorsodChem tulajdonosa. Az írországi bejegyzésű, szintén Gazprom-érdekeltségnek tartott Milford az osztrák Vienna Capital Partnersnek adja el a BorsodChem részvények 29 százalékát, így a magyar vegyipari vállalat 88,23 százaléka kerül a Vienna Capital Partners birtokába – írta a Kommerszant.

A lap emlékeztetett arra, hogy 2000-2001 folyamán a Milford és a Vienna Capital Partners a Gazprom oroszországi petrolkémiai leányvállalata, a Szibur struktúrájába akarta bevinni a BorsodChem-et, ám a Sziburnál lezajlott botrány miatt – a csúcsvezetőket letartóztatták, leváltották a Gazprom feljelentése alapján – ez a terv meghiúsult. A Kommerszant szerint a BosrsodChem meghatározó tulajdonosa végül vagy a legnagyobb orosz kőolajtársaság, a Lukoil vagy a Mol Rt. vagy pedig az osztrák OMV lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik