Belföld

Lassul az amerikai ipari termelés

Az Egyesült Államokban februárban csekély mértékben, 0,1 százalékkal nőtt az ipari termelés - jelentette be pénteken a Federal Reserve. A bányászat és közszolgáltató ágazat termelésének növekedése ellensúlyozta a stagnáló feldolgozóipar teljesítményét. Januárban az ipar 0,7 százalékkal növelte kibocsátását, decemberben pedig 0,4 százalékkal csökkent az ipari termelés.

A megfigyelők 0,1 százalékos februári visszaesésre számítottak. A cégek kapacitás-kihasználása változatlan szintű maradt, 75,6 százalékon állt februárban. A feldolgozóipar, amely a teljes termelés négyötödét adja, 0,1 százalékkal mérsékelte termelését, ami december óta első ízben történt meg. Főként az autóipar lassúbbodó termelése fejeződik ki ebben.

Az autóipar teljesítménye 2,4 százalékkal csökkent februárban, a januári 4,5 százalékos növekedés után. A tartós fogyasztási cikk gyártása 1,4 százalékkal esett vissza, a januári 2,2 százalékos növekedés után. A technológia ipar 2,2, a félvezetőgyártás 4,2 a számítógépek és hivatali berendezések gyártása 1,4 százalékkal bővült, a távközlési berendezéseké 0,5 százalékkal csökkent februárban.

A bányászati tevékenység 1,0, a közszolgáltató tevékenység 1,3 százalékkal bővült, ez utóbbi a szakértők szerint azért, mert a kemény tél miatt a gáz- és a villamosenergia szektor kibocsátása növekedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik