Belföld

Emeli a bolgár DSK-ra tett ajánlatát az OTP konkurense?

A Pari bolgár gazdasági napilap értesülései szerint a görög Piraeus Bank hajlandó emelni az ajánlatát, amelyet a bolgár DSK pénzintézet privatizációjára korábban benyújtott. A Piraeus Bank a magyar OTP-vel és az osztrák Erste Bankkal versenyez a balkáni privatizáció során.

A Pari mindezt a Piraeus Bank alelnökére, Jakovosz Georganaszra hivatkozva írja. Georganasz nemcsak a Piraeus vezetőségében foglal el fontos helyet, hanem a görög bank által nemrégiben megvásárolt ETVA Bank elnöke is. Az ETVA Bank (Hellenic Industrial Development Bank – Görög Iparfejlesztési Bank) korábban görög állami tulajdonban volt és az athéni kormány fejlesztési pénzintézeteként beruházások támogatásával foglalkozott.

A Pari felidézi, hogy a görög bankcsoport igen aktívan terjeszkedik, a Piraeus hét görög és két külföldi pénzintézetet vásárolt fel az elmúlt időszakban. A Piraeus így az OTP-nél nagyobb pénzügyi csoportnak számít – írja a Pari, miközben a görögöknél még jelentősebbnek titulálja a lap az osztrák Erstét.

A görög bank terveiről szólva a Pari megemlíti, hogy a DSK-ban a Piraeus nem váltaná le a bolgár menedzsmentet, viszont fejlesztené a bank infrastruktúráját. A görögök ugyanis nagy lehetőségeket látnak a bolgár pénzügyi szektor fejlődésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik