Belföld

Egyezség a macedón útlevélről és a nyelvhasználatról

A három macedóniai kormányzó párt, a Macedón Szociáldemokrata Szövetség (SDSM), a Liberális Demokrata Párt (LDP) és a Demokratikus Unió Az Integrációért (DUI) kinyilvánította, hogy elkötelezettek Macedónia egysége és az ország kisebbségeinek jogai iránt.

Különösen azért jelentős ez, mert a DUI az albánokat tömörítő párt, amelyet egy népszerű albán politikus és korábbi gerillavezér, Ali Ahmeti irányít. Ahmeti a 2001-es albán felkelés egyik vezetője volt korábban.

Macedónia többnemzetiségű állam a három párt nyilatkozata szerint, ahol egyenlő esélyeket kell biztosítani mindenkinek – írja a MIA macedón hírügynökség. A DUI megerősítette, hogy kiáll a Macedónia államnév megőrzéséért, s támogatja ebben a törekvésében a kormányzatot. (A Macedónia elnevezést elsősorban Görögország kifogásolja, amelynek van egy hasonló nevű tartománya is.) A DUI megerősítette, hogy elfogadja nemzetinek Macedónia zászlaját.

A három párt egyetértett abban, hogy új útlevelekre van szükség Macedóniában.

A kormányzó koalíció tagjai egyetértettek abban, hogy kötelezik magukat az ország területi integritásának a megőrzésére. Az SDSM, az LDP és a DUI megállapodott a macedón útlevél ügyében is. Eszerint a dokumentumok macedón és angol nyelven készülnek, de egyéni kérésre macedón, albán és angol változat is készíthető belőle.

Ugyancsak megállapodtak arról, hogy Macedóniában a parlament plenáris ülései, továbbá a bizottsági tanácskozások macedón nyelven folynak, de az erről szóló tévéközvetítéseket a macedón TV harmadik csatornáján albán fordítással sugározzák majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik