Belföld

DVD-írók versenye

Miközben a szórakoztatóelektronikai konszernek sorra rekord eladási adatokat közölnek a DVD-lemezek és -lejátszók piacán, a háttérben a DVD-írók piacképes szabványáért folyik a harc. Ennek lehetünk tanúi a CeBIT-en is.

Az már biztos, hogy a VHS halott, és a DVD – az LCD- és plazmamonitorok mellett – előbb-utóbb főszereplője lesz az átlag magyar háztartásnak. A kérdés, hogy a DVD-írók piacán melyik cégnek sikerül kiharcolnia a picképes szabványt (ahogyan a videómagnók térhódításakor a Panasonicnak a VHS-t).


A videórekorder tehát csak addig marad a szobában, amíg – a VHS-hez hasonlóan – el nem dől a verseny. Az élbolyt egyelőre két-három versenyző alkotja: az úgynevezett DVD+RW, a DVD-RW konzorciumok és a DWD+ -, amely e két előbbi megoldást egyesíti. A tét a piac, a hatalom és sok-sok pénz megszerzése. (A DVD-írók szabványai közti különbséggel ezúttal nem foglalkozunk.)

Az előbbi konzorcium, amelynek tagjai (a Sony, a Philips, a HP, és a Dell) mellé immáron a Microsoft is belépett, a szakértők meglátása szerint könnyedén viheti a pálmát. A vezető piaci részesedéssel bíró “+”-társaság csütörtöki sajtórendezvényén erről az újságírókat is igyekezett meggyőzni. A hannoveri CeBIT szakvásáron a HP előadója “Nézzenek csak a táblára!” felkiáltással fókuszálta a megjelentek figyelmét. Az óriáskivetítő céglogókkal zsúfolt látványa amúgy a szakvásár vissza-visszatérő eleme.


Az előbbi neves társasággal a Pioneer, Apple, Hitachi, NEC által gründolt DVD-RW igyekszik felvenni a versenyt.

A betűszavakkal és a szabványokkal való játék talán leginkább kézzelfogható eredménye a vásárló elbizonytalanodása: minek vegyen az ember DVD-írót, ha még közel sem látszik, melyik lesz forgalomban néhány év múlva? Vagy mégis? A szabványsovinizmustól elkedvetlenedő cégek olyan PC-ben alkalmazható megoldásokkal rukkolnak elő, amelyek bármely formátumot – legyen az DVD-RW, DVD+RW, DVD-RAM, vagy a mezei DVD-R és +R – képesek kezelni. A CeBIT szakvásáron két gyártónál sikerült ilyen “multiplayert” felfedezni: a Traxdata és az LG Electronics nem állt be egyik csapatba sem. Az általuk készített berendezések a mostani vásáron mutatkoznak be, Nyugat-Európában április és július között kerülnek a polcokra. A magyarországi megjelenéssel pedig azért nem foglalkozunk, mert errefelé érdekes módon bármely elektronikai berendezést az otthoni árnál minimum 20 százalékkal olcsóbban szerezhetünk be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik