Belföld

Auth Henrik nyilvánossá tenné a jelentéseket

Egyetértek azzal a kezdeményezéssel, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) 2000-ben készített jelentéstervezete a Postabank követeléseinek kezeléséről a törvényi keretek között nyilvános legyen - tartalmazza az a közlemény, amelyet Auth Henrik, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke pénteken adott ki.

Csütörtökön Keller László közpénzügyi államtitkár
bejelentette, hogy ismeretlen tettesek ellen büntetőfeljelentést tesz a Postabank követeléseinek kezelésével foglalkozó PB Workout Kft. tevékenysége miatt. Keller szerint az előző kormány határozatban utasította a KEHI-t az említett cég átvizsgálására. A hivatal jelentéstervezete szerint, amely súlyos megállapításokat tett, el is készült, ám végleges formába öntés előtt a kormány megszüntette a vizsgálatról korábban hozott határozatát. Auth Henrik hangsúlyozza: áll minden vizsgálat elé.
Úgy véli, hogy a KEHI jelentéstervezetének összeállítói alapvető banküzemtani ismeretekkel sem rendelkeztek, nem voltak tisztában a banki mérleg összeállítás, illetve a számvitel alapjaival. Így minden ponton hamis következtetésekre jutottak. Ezek a következtetések ellenétesek az Állami Számvevőszék megállapításaival. A jelentéstervezet nem dolgozta fel a postabanki válaszokat.

Auth Henrik szerint a KEHI-jelentés csak úgy értelmezhető, ha az a postabanki válaszokat is tartalmazza. E válaszokat egyébként minden érintett kormányszervnek megküldték. Végül Auth Henrik leszögezi: a maga részéről egy esetleges parlamenti vizsgálóbizottság felállítását is támogatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik