Belföld

Az USA titkos tárgyalásokat folytat iraki katonai vezetőkkel

Az Egyesült Államok titokban tárgyalásokat folytat iraki katonai vezetőkkel arról, hogy adják meg magukat.

Washington reméli, hogy több iraki katonai egység nem veszi fel a harcot, ha katonai beavatkozásra kerül sor – állította szerda éjjel a CNN hírtelevízió. Az amerikaiak állítólag nem a védelmi minisztériumon keresztül vették fel a kapcsolatot az irakiakkal, hanem a washingtoni kormány más szervein keresztül.

A külügyminisztérium egyik szóvivője mindazonáltal a Reuters hírügynökségnek cáfolta a hírt, úgy vélekedve, hogy a jelen helyzetben nincs értelme megadásról beszélni.

Az Egyesült Államok egyik magas rangú képviselője a CNN szerint arról számolt be, hogy az iraki katonaság egyes egységei készek a megadásra. Az információkat azonban – beleértve az érintkezés módját is – a legnagyobb titokban tartják, nehogy Szaddám Huszein iraki vezető megpróbáljon lecsapni a rendszeréhez hűtlen katonákra.

Donald Rumsfeld védelmi miniszter egy keddi sajtóértekezleten maga is utalt arra, az iraki hadsereggel magánjellegű érintkezésekre került sor arról, hogy háború esetén hogyan tudnának minél kíméletesebbek lenni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik