Belföld

Az iraki háború első áldozata: a francia pirítós

Meghökkentő módját választották az amerikaiak, hogy kifejezzék nemtetszésüket az Irak megtámadására vonatkozó ENSZ-felhatalmazás francia vétója miatt.

A washingtoni kormányzati épületek büféjében levették az étlapról a „francia pirítóst” és a „francia krumplit” és helyükbe a „szabadság pirítóst” és „szabadság krumplit” léptették. Az esemény régóta a levegőben volt, miután Franciaország nem hajlandó támogatni az USA iraki háborúját. A szimbolikus retorziót még az ötletgazda Bob Ney sem tartja túl nagy horderejűnek, de sírjanak a franciák, hogy egyszer és mindenkorra elfelejti őket Amerika.

„Míg honfitársainkat látjuk búcsúzni szeretteiktől a szabadság védelmének érdekében, addig Franciaország önző politikát folytat és elkedvetleníti a mi hőseinket.” – hozta ultima ratioként Walter Jones Észak-Karolina állam képviselője. És mindez még csak a kezdet! Ha valaki mostanában New Orleansban a „Francia negyedet” keresné, az nemcsak a lincselés veszélyét vállalná magára, de a városrészt sem találná sehol. Néhány hónapja ugyanis csak a „Szabadság negyed” létezik. A new orleansiak nem aprózták el és egy az egyben törölték szótárukból a francia szót. Azért akadnak még, akik aggódnak Amerika földjén is a francia szó jövője miatt, hiszen hogy hívják ezek után a „french kiss”-t? Azért egy szabadság csókkal mégsem lehet valakit lesmárolni.

Amerika ellensége reszkess! A franciák után vége a németeknek is, hiszen már a frankfurter evőkre is sanda szemek néznek a korlátlan lehetetlenségek hazájában.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik