Belföld

Cégbírósági átszervezés – hiába kerestük

Az Igazságügyi Minisztérium (IM) online céginformációs rendszere fél évet csúszott az adatok feldolgozásával, s a szolgáltatás még mindig nem teljes körű.

Nem volt könnyű helyzetben az a vállalkozó, aki az elmúlt fél évben 2001-es mérlegadatokat szeretett volna megtudni – például valamelyik konkurenséről, vagy leendő üzleti partneréről – az IM internetes cégnyilvántartási rendszeréből. A cégbíróságon nem kevés időráfordítással helyben, ingyenesen megtekinthető (igaz, csak illeték fejében



Cégbírósági átszervezés – hiába kerestük 1


fénymásolható) cégadatokat pénzért szolgáltató Microsec Kft. rendszere így jó ideje csak 2000-es számokat közölhetett a legfrissebbként. Ennek az volt az oka, hogy egy közbeszerzési eljárás kapcsán kirobbant vita miatt az IM cégnyilvántartásának csak ez év január végére sikerült feldolgoznia a tavaly május végéig hozzá beérkezett mérlegeket és eredménykimutatásokat.


Az IM-tender ajánlattevői

 

• Bull Magyarország Kft.
• Dialóg Plussz Kft.
• Hungarogeo Kft.
• MÁV Informatika Kft.
• Pannon-Org Szervezési és Szolgáltató Kft.
• Szenzor Számítóközpont Kft. 


Közbeszerzési vita



Tavaly januárban az IM adatbeviteli szolgáltatására közbeszerzési pályázatot írtak ki, a tenderen márciusban a Bull Magyarország Számítástechnikai Kft.-t hirdették ki győztesnek. A Bull öt éven keresztül, évi 43,75 millió forintért végezte volna a szolgáltatást. A pályázaton másodikként befutott Pannon-Org Kft. azonban kifogással élt, és a Közbeszerzési Tanács döntőbizottsága megsemmisítette az IM által kiírt pályázat eredményét. A június 5-én meghirdetett második közbeszerzési eljárást augusztus elsején zárták le, s azt szintén a Bull Magyarország nyerte, a korábbinál némileg alacsonyabb, évi bruttó 42 millió forintos ajánlattal.

Gyímesi Géza, az IM informatikai és céginformációs főosztályának vezetője erről csak annyit mondott, hogy az újabb közbeszerzési eljárás nyertesével csak szeptember 5-én sikerült a szerződést megkötni, így a 2001. évi beszámolók feldolgozását is csak szeptember elején tudták elkezdeni.

Technikai bonyodalmak

Ennek ellenére még mindig számos olyan cég van, amelynek adataihoz továbbra sem lehet az interneten hozzájutni, s ez nem csupán azzal magyarázható, hogy sokan egyszerűen hanyagságból, vagy – a bírság kockázatát is vállalva, szándékosan – nem nyújtják be gazdálkodási adataikat. Vanczák József, a nyilvántartásokról internetes adatokat szolgáltató Microsec Kft. ügyvezetője arról számolt be, hogy a nem a szabványos formanyomtatványon beérkezett mérlegeket mindeddig nem tudták feldolgozni. Pedig jó néhány nagyobb cég is könyvviteli programokat használ, s ilyen formában nyújtja be mérlegeit. (A Figyelő például a TV2-t birtokló MTM-SBS Rt. és a konkurens Magyar RTL Rt.-mérlegét szerette volna megnézni, de az előbbié csak 1998-ig, az utóbbié pedig egyáltalán nem szerepel az online nyilvántartásban.)

Gyímesi Géza közlése szerint az efféle, nem formanyomtatványon beadott mérlegek megtekintésére egyelőre az IM március elején nyíló új ügyfélszolgálati irodájában lesz lehetőség. Hamarosan üzembe helyezik azonban azt a szoftvert, amely biztosítja majd a nem szabványos formátumban beérkezett gazdálkodási adatok megtekintésének lehetőségét az interneten keresztül is.

Reményteli jövő

Miközben a minisztérium és adatszolgáltatója, a Microsec tavaly tetemes késést halmozott fel, a 2002-es mérlegadatok nyilvánosságára feltehetően nem kell majd egy teljes évet várni. Az IM főosztályvezetője arra számít, hogy a tavalyi mérlegek 2003. május 31-ei beérkezési határidejét követően mintegy fél évet azért igénybe vesz majd a teljes körű feldolgozás. Gyímesi Géza ezt azzal indokolja, hogy várhatóan 250-280 ezer cég nyújtja majd be gazdálkodási adatait a következő hónapokban.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik