Belföld

Elfogadták a kibővített EU költségvetési stratégiáját

Elfogadta az Európai Bizottság azt a dokumentumot, amely a 2004-es, már kibővített Európai Unió költségvetésének alapjául szolgál. Ezzel egyidejűleg megkezdték a 2006-os költségvetés előkészítésének munkálatait.

Az Európai Bizottság elfogadta a Stratégiai Döntések Éves Irányelvét, így máris tervezhetik a 2004-es, kibővített unió költségvetését. A dokumentum 2004. április végéig 15 állammal számol, míg május elejétől 25-tel. A tervek szerint május elsejétől az új EU tagországok is részt vesznek minden, az európai alapokból támogatott programban. Az új tagországoktól csak azt kérik, hogy addigra az egész európai törvénykezést ültessék át a gyakorlatba.

Kiemelt támogatás: Földközi-tenger és Balkán

A csatlakozás miatt a pénzügyi EU-igazgatás 2003-ban 500 alkalmazottal, 2004-ben pedig 780 új munkatárssal bővül. A 2004-es EU-s költségvetés a tervek szerint 111,000 millió euróval számol, ebből 11,000 millió eurót a csatlakozásra fordítanak. A 2004 és 2006 közötti időszakra szólóan megnövelik a csatlakozás előtti alapokat Románia, Bulgária és Törökország számára. A bizottság tervei szerint ebben az időszakban kiemelten támogatják a földközi-tengeri és a balkáni régiót.

Előkészületek 2006 utánra

További 45,7 millió eurót az olajszennyezések okozta tragédiák elhárítására kívánnak félretenni. A bizottság elnöke, Romano Prodi március 11-én ismerteti részletesen az Európai Parlament tagjaival a Stratégiai Döntések Éves Irányelvét.

Az Európai Bizottság időközben elkezdte a 2006-tal kezdődő időszak költségvetésének előkészítési munkálatait. A bizottság hat, biztosok által vezetett munkacsoportot kíván felállítani annak érdekében, hogy időben meghatározzák a büdzsé politikai irányelveit.
[euro.hu]

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik