Belföld

Irak “letalpnyalózta” Kuvaitot

admin

2003. 03. 05. 16:51

Irak és Kuvait közötti szócsatává fajult Izzat Ibrahim ad-Durnak, a legfőbb iraki hatalmi szerv alelnökének felszólalása az Iszlám Konferencia Szervezetének (OIC) dohai rendkívüli csúcstalálkozóján.

Ad-Dur, a Forradalmi Parancsnokság Tanácsának alelnöke keményen ostorozta az Egyesült Államokat és Kuvaitot. Kijelentéseit Szabah el-Ahmad el-Dzsábir asz-Szabah sejk, kuvaiti külügyminiszter nem tudta szó nélkül hagyni, és bekiabált a beszéd közben. Az amúgy is láthatóan feldúlt ad-Dur erre durva szavakkal intette hallgatásra a kuvaiti külügyminisztert, akit talpnyalónak, amerikai ügynöknek és majomnak nevezett.

Az iraki politikust minden bizonnyal már előzőleg felingerelte asz-Szabah sejk, aki előtte szólalt fel a tanácskozáson. A kuvaiti miniszter ugyanis a hatalomból való távozásra szólította fel Szaddám Huszein iraki elnököt, és támogatásáról biztosította az Egyesült Arab Emírségek kezdeményezését, amely Irak arab és ENSZ-védnökség alá helyezését is előirányozza.

Ezt követően ad-Dur előbb azzal fenyegetőzött, hogy ha az Egyesült Államok megtámadja Irakot, akkor olyan leckét kap, amelyet soha nem felejt el, majd pedig írott beszédét félretéve nekirontott a kuvaiti vezetőknek, akiket azzal vádolt, hogy “összeesküvést szőnek Irak ellen a cionizmussal és az imperializmussal együttműködve”, nem tartják tiszteletben az arab és iszlám csúcstalálkozók határozatait, hatalmas anyagi károkat okozva Iraknak.

Ekkor fogyott el asz-Szabah sejk türelme, s emelkedett szólásra, hogy cáfolja ezeket a vádakat. Azt nem tudni, hogy a kuvaiti külügyminiszter mit mondott, szavai nem voltak hallhatóak a teremben, de ad-Dur keresetlen szavakkal utasította rendre.

Hírügynökségi jelentések szerint az incidens nyomán a csúcstalálkozón elnöklő Hamad bin Kalifa asz-Szani sejk, Katar emírje kénytelen volt közbelépni, hogy megnyugtassa az iraki vezetőt, és biztosítsa a tanácskozás folytatását. A vitát rövidre zárva a szót Afganisztán küldöttének adta meg.

Ezzel egy időben Kairóban már tízezrek gyülekeztek a kormányzó Nemzeti Demokrata Párt felhívására, hogy tüntessenek az Irak ellen készülődő háború ellen. A felvonulók George Bush amerikai elnököt bíráló s a háborút ellenző jelszavakat kiabáltak, a felszerelt hangszórókból pedig egyiptomi hazafias dalok voltak hallhatóak. A szervezők arra számítanak, hogy félmillió is lesz majd a demonstráció résztvevőinek száma, amely így Egyiptom legjelentősebb tömegrendezvénye lehet az iraki válság kezdete óta.

Az ellenzéki pártok által szervezett február 27-i tüntetésen közel 140 ezren vettek részt – utal rá az AFP.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.