Belföld

Idén 150 ezren jelentkeztek felsőoktatási intézményekbe

Eddig csaknem 150 ezer jelentkezési lap érkezett be az Országos Felsőoktatási Felvételi Irodához, a kérelmek száma azonban várhatóan még nőni fog.

Roberts Éva, az iroda munkatársa az MTI-nek szerdán elmondta: a jelentkezési lapokat hétfőn éjfélig lehetett postára adni, az ívek folyamatosan érkeznek az irodához. A diákok 155 jelentkezési hely és 4500 szak, valamint szakpár közül választhattak. Tavaly a végleges adatok szerint mintegy 165 ezren jelentkeztek egyetemekre, főiskolákra.

Az iroda tájékoztatása szerint a kérelmek feldolgozásán ötvenen dolgoznak nyolcórás váltásban, naponta 18-20, levelekkel teli zsákot bontanak fel. A felvételi iroda április első napjaiban postázza a regisztrációs leveleket, amellyel arról értesítik a diákokat, hogy nyilvántartásba vették őket. A regisztrációs levél lényegében egy kicsinyített A-jelű lap másolata, amelyen szerepel a jelentkező összes személyes adata, valamint hogy hová nyújtott be kérelmet. Ha valamilyen adat nem egyezik, azt kérik, a diákok jelezzék a felvételi irodánál.

Az idén államilag finanszírozott képzésben 62 ezren kezdhetik meg tanulmányaikat, ebből nappali tagozaton 48 ezer 500-an tanulhatnak. Esti és levelező tagozatos képzésbe 8000, akkreditált iskolai rendszerű képzésbe 5500 hallgató kapcsolódhat be. Az idén nem lesz lényegi változás az előző évek felsőoktatási felvételi eljárásaihoz képest. A diákokat a felsőoktatási intézmények rangsorolhatják a középiskolai teljesítmény alapján, de dönthetnek úgy is, hogy egy vagy két tárgyból felvételit tartanak, emellett felajánlhatják saját felvételi vizsgatárgy lehetőségét is.

A hozott pontok számítása egységesen alakul: kötelezően figyelembe kell venni a magyar nyelv és irodalom, a történelem, a matematika, egy idegen nyelv osztályzatát és az érettségi átlag kétszeresét. Egy tárgyat a jelentkező szabadon választhat ki. A többletpontok számítási módszere nem változik, megszűnik viszont a hatpontos felső határ.

A közös érettségi-felvételi vizsgákat május 19-21. között tartják. Az egységes írásbeliket június 26-27-én és 30-án kell a diákoknak megírniuk. A szóbeli vizsgákat június-július hónapban szervezik. A bölcsészettudományi karokon, ha az intézmény úgy dönt, lehetőség van az egytárgyas felvételikre is. A ponthúzó értekezletet július 22-én tartják.

A kormány döntése értelmében 2003-ban az elérhető maximális 120 pont 60 százaléka – 72 pont – a jogszabályi minimum, ez alatt senki nem vehető fel államilag finanszírozott és költségtérítéses képzésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik