Belföld

Harmincmillió gyermekből lett szexrabszolga

Ma több embert kényszerítenek rabszolgasorba a világon, mint a "klasszikus" rabszolgaság idején - hangzott el egy ENSZ-konferencián Tokióban. Csak Ázsiában az elmúlt három évtizedben harmincmilliónál is több gyereket kényszerítettek prostitúcióra - írja a Magyar Hírlap.

Nem is csoda, hogy a kelet-ázsiai térségben a legrosszabb a helyzet, gyakran a korrupt hatóságok is kiveszik a részüket a zsíros üzletből. A kérdés azonban a volt szocialista országokat és a fejlett nyugati államokat is érinti.

“Egy dollárért bármit megteszek, uram!” – mondta az alsós korú bangladesi kisfiú abban a megdöbbentő dokumentumfilmben, amit egy olasz forgatócsoport készített nemrég a gyerekek kiszolgáltatottságáról a világ sok országában. A gyakran rejtett kamerával készült felvételek nagy vihart kavartak, és remélhetőleg hozzájárulnak némileg a gyermekprostitúció visszaszorításához is.

Sajnos a helyzet nem ad okot túl sok optimizmusra. Egy múlt heti tanácskozáson a japán fővárosban Kul Gautum, az UNICEF munkatársa például úgy fogalmazott, hogy “ma gyakran még kegyetlenebb módszerekkel kényszerítenek rabszolgaságra nőket és gyerekeket, mint régen”.

Az UNICEF becslései szerint Ázsiában több mint harmincmillió gyereket kényszerítettek prostitúcióra az elmúlt három évtizedben, csak Kambodzsában évente kétszázezren válnak az újkori rabszolgapiac áldozataivá. Az UNICEF rámutat arra is, hogy hiába a megfelelőnek tűnő törvényi szabályozás, ha a hatóságok aprópénzzel korrumpálhatók. Sőt máig élnek a nők jogait semmibe vevő hagyományok is. A globálissá váló szervezett bűnözés sok helyen ellenőrzése alá vonta a szexpiacot, és a pénzek egy része már terroristaszervezetek számláin landol.

A kelet-közép-európai térséget sem kerüli el a probléma. Egy orosz civil szervezet szerint innen főleg nyugatra csábítanak el fiatal lányokat különböző állásajánlatokkal, néha teljesen irreális fizetéseket ígérve a jelentkezőknek. A kiutazás után azonban sokszor bűnbandák áldozatai lesznek a lányok, akik papírjaiktól megfosztva évekre eltűnhetnek egy-egy bordélyház mélyén.
A fejlett országok vezetői sem dughatják a fejüket a homokba, hiszen a rabszolgapiac sokszor az itteni keresletre épül.

Ausztráliában például a héten indult meg a büntetőeljárás Jonathan Kaye hetvenegy éves nyugalmazott tanító ellen. A férfi valóságos illegális utazási irodát irányított perthi családi házából, Thaiföldre szervezett utakat pedofileknek. Ez az első alkalom, hogy a szexturizmust megszüntető törvényt alkalmazzák az országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik