Belföld

Orvosi ellátás az EU-ban – nem kell félni a külföldi kezeléstől

Sok utazónak okoz aggodalmat: mi lesz, ha a család nyugat-európai vakációja alatt megbetegszik valaki? Többen az otthonról hozott lázcsillapítóval próbálják meg kihúzni hazáig, Algopirinnel viselik el a fogfájást az első magyar fogorvosig – a méregdrága nyugati orvosi ellátás lehetősége általában fel sem merül. 2004-től azonban változik a helyzet, az izgalmak és a felesleges fájdalom ideje véget ér.

Az EU-csatlakozás után bármelyik tagországban jár majd orvosi ellátás a magyar állampolgároknak – írja a Népszabadság. Az Európai Unió maga nem nyújt egészségügyi ellátást, így tb-járulékot sem fogunk fizetni a brüsszeli kasszába. Az ellátás azért lesz mindenütt biztosított számunkra, mert az unió koordinálja a tagállamok egészségügyi rendszereit: valamelyik tagállam egészségügyi ellátása mindenkit megillet.

Ha például egy magyar síelő balesetet szenved az osztrák Alpokban, nyugodtan elmehet majd a helyi kórházba, meg fogják gyógyítani. Az ellátásért a magyar társadalombiztosítás fizet – feltéve, hogy az illető csak turistaként járt Ausztriában, és Magyarországon dolgozik. Fordított esetben egy, a Balatonnál nyaraló német turista siófoki orvosi számláját Berlinből fogják kifizetni.

Miért foglalkoznánk azzal, hogy ki fizeti a számlát? Nem elég, hogy ingyen kapjuk az ellátást külföldön? Először is azért nem, mert már egy hét végi ausztriai kiránduláson is tudnunk kell, hogy a felmerülő egészségügyi kiadásokat a magyar társadalombiztosítással kell elszámoltatnunk. Minden EU-tagállamban egységes formanyomtatványok állnak majd rendelkezésünkre, amelyek segítségével ezt igen egyszerűen megtehetjük.

Tovább bonyolódhat a helyzet, ha valaki az unió más országaiban vállal munkát. Ilyenkor külföldön fizet tb-t, tehát az adott (külföldi) állam fizeti az egészségügyi költségeit is. Az ellátás feltétele, hogy a dolgozó munkába lépéskor megszerezze a tartózkodási engedélyt, a társadalombiztosítási és adókártyát – mindazt, amire a helyi munkavállalóknak is szükségük van. Ha ez megvan, a másik ország fizet, még akkor is, ha például egy Belgiumban dolgozó magyar hazajön meglátogatni a rokonait, és itthon megbetegszik.

Az ellátás az egész eltartott családra kiterjed, attól függetlenül, hogy együtt laknak a munkavállalóval külföldön, vagy itthon maradnak Magyarországon. Tehát, ha a feleség Spanyolországban dolgozik, de a családja Szolnokon él, és a férj otthon van a gyermekekkel, az egész család orvosi költségeit a spanyol állam fizeti. Ugyanez vonatkozik majd a nálunk dolgozó külföldi EU-polgárokra is. Egy Budapesten franciát tanító lyoni ember Franciaországban élő családja a magyar állam pénzén gyógyul majd Lyonban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik