Belföld

Kihal a 06-60-as mobiltelefon

Csak akkor csatlakozhatnak új előfizetők a Westel Rádiótelefon Kft.-hez, ha szereznek maguknak egy 450-es frekvencián működő mobiltelefont. A társaságnál ugyanis nincs, és nem is lesz új készülék. A hatvanasok családja mára húszezer fősre zsugorodott.

A Matáv még nem tudja, mi lesz a veszteségessé vált leánycégével, amelynek a jogszabály értelmében 2005-ig szolgáltatnia kellene. A kft. jövőjéről már folynak az egyeztetések. A Népszabadság úgy tudja, hogy egy romániai mobilszolgáltató tulajdonosát érdekelné a társaság.

A hatóságokkal már megkezdődtek a Westel Rádiótelefon Kft., vagy ahogyan hétköznapi nevén ismerjük, a 06-60 jövőjéről szóló egyeztetések. A Matáv egyelőre ennél sokkal többet nem mond, csupán annyit, hogy egyetlen lehetséges befektetővel sem tárgyal a cég eladásáról (információk szerint az ugyanezen a 450-es frekvencián szolgáltató romániai mobilcég tulajdonosa érdeklődik a magyar hálózat iránt). Azt azért sejtetni engedi, hogy az analóg rádiótelefon-rendszert üzemeltető szolgáltató sorsa valószínűleg ugyanaz lesz, mint más hasonló nyugat-európai társaié: a megszűnés. A cégnek 2005 októberéig szolgáltatnia kell, mert erre kötelezi az állammal 1990-ben kötött koncessziós szerződése.

Mindenesetre nagyon leleményesnek és kitartónak kell lennie annak, aki úgy dönt, hogy csatlakozik a hatvanasok családjához. A cég ügyfélszolgálatán ugyanis azt a tájékoztatást adták, hogy új előfizetőként csak azokat fogadják, akik valamilyen úton-módon vásárolnak maguknak egy 450-es frekvencián működő rádiótelefont. Tudniillik a társaság már nem árul olyan készülékeket, amelyekkel igénybe lehet venni a szolgáltatást, ami lényegében annak elismerése, hogy nem akar újabb előfizetőket. A mobiltelefon gyártók többsége már nem gyárt olyan telefonokat, amelyek megfelelnek a 450-es szabványnak – mondta a lapnak Armuth Klára, a Matáv üzleti portfóliómenedzselési ágazat igazgatója.
[Népszabadság]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik