Belföld

Kéthelyi Chardonnay Ausbruch 1999, Öregbaglas – Borkóstoló

Érdekes téli bort ajánlunk ezúttal, télit olyan értelemben, hogy e heti tárgyunk nem a könnyű hétköznapi fecsegés tavaszias, friss és gyümölcsös bora, hanem inkább az elmélyültebb élethelyzeteké. E heti borunk ugyanis Ausbruch, méghozzá a Balaton déli vidékéről.

Ausbruch: ez tulajdonképpen nagyjából annyit tesz, hogy aszú, azaz a tőkén aszott, nemespenész megeste szemekből préselt édes bor. Az ausbrechen szó azt jelezte, hogy a szőlőt szemen szedték, azaz szemenként csipegették ki a fürtből, valamint a seregély és tsai. Az ausbruch szót a hírek szerint épp’ felváltja a káromlásszerű, vezényszóra hajazó trockenbeerenauslese, szép is ez a német nyelv.


Kéthelyi Chardonnay Ausbruch 1999, Öregbaglas – Borkóstoló 1

Az Öregbaglas a Balaton déli partjának, e pompás borvilágnak mérvadó borvára. Jóllehet a Dél-Balaton nem ékes az északi part változatos hegyeivel, mégis, egyre nagyszerűbb borok fakadnak a déli part agyagos-homokos üledékére terülő lösztalajból és az itteni borászok szenvedélyes munkájából, illatos fehérek és nehéz, ászkolt és/vagy barrikolt vörösök egyaránt. A svájci Burkhalter család tulajdonát képező, nagy ívűen telepítő és fejlesztő birtokról, az Öregbaglasról még sok jót fogunk hallani. Igen komoly 200 hektáron gazdálkodnak, sokféle és érdekes színképeket mutató szortimentjük – melyben tehát a könnyűvérű fehérektől, mint például az Irsai Olivér, a barrikolt vörösökön át (például Baglas Cuvée) a többféle aszúkig mindent megtalálhatni – igen népszerű elemét képezik a természetes édes borok, a tavalyi Vinagora médiazsűrijének egyik díjazottja is e kategóriából került ki.

Komoly, finom édes bor, öröm találkozni ilyennel. A szép borostyánszínbe hajló bor visszafogott mézes illattal köszön, nem látványos, de kiegyensúlyozott, szépen iskolázott általános benyomást kelt. Édessége nem gejl, némi fanyarság színezi, barack és dohányszín-asszociációkkal, az őszi avar színeivel, kis medicinalitással, szép savakkal, magas, 14 százalékos alkohollal. Nem annyira a chardonnay-ről, mint inkább az ausbruchról szól, nem tombol benne a fajtajelleg és a borkarakter. Valami kellemes szivart képzel hozzá az ember, mondjuk egy Hoyo de Monterrey Coronations-t vagy egy La Flor de Cano Predilectos-t, miközben kinéz a szép, de már fárasztó hóra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik