Belföld

Irak olajat adna ellenségeinek

Irak beengedné olajmezőire az amerikai és brit olajcégeket, ha azok felhagynának a háborús fenyegetéssel.

Irak kész olajmezőire engedni az amerikai és brit cégeket, ha Washington felhagy az ellenséges magatartással – jelentette ki hétfőn Bagdadban Mohamed Mahdi Szaleh iraki kereskedelmi miniszter, orosz újságíróknak nyilatkozva.

FigyelőNet Irak-melléklet

Friss hírek, elemzések Irakról, Amerikáról, a háborús készülődésről és annak gazdasági következményeiről.
Klikkeljen ide!

Jelenleg Bagdadnak nincs semmiféle kereskedelmi kapcsolata az Egyesült Államokkal, illetve Nagy-Britanniával – mondta a miniszter. Ha azonban ez a két ország felhagyna az Irakkal szembeni ellenséges tevékenységgel, akkor nem lenne akadálya a normális kapcsolatok kiépítésének – mondta Mohamed Mahdi Szaleh. Ezeknek a kapcsolatoknak a kölcsönös tiszteleten kell alapulnia; ez alapvetően megváltoztatná az Irak körüli helyzetet – mondta végezetül Mahdi Szaleh.

Amerikai és brit illetékesek egyelőre nem reagáltak az iraki felvetésre. Irakb többek között francia és orosz olajcégekkel áll kapcsolatban.


Az iraki olaj


Irak a világ második legnagyobb kőolajkészletével rendelkezik, becslések szerint a készlet mintegy 112-115 milliárd barrelt (egy barrel vagy hordó 159 liter) tesz ki. Ennél nagyobb készlettel csak Szaúd-Arábia rendelkezik (265 milliárd barrel), őket követi Kuvait 98 milliárd hordós készletével, majd Irán, megközelítőleg ugyanekkora mennyiséggel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik