Belföld

Alakul az európai nyugdíjas unió

Az Európai Unió Bizottsága felszólított hat EU tagországot arra, hogy változtassa meg a nyugdíjalapokra vonatkozó adózási szabályait.

A bizottság célja az, hogy az adózás egységesítésével megszűnjék a külföldi nyugdíjalapok diszkriminálása, egyben létrejöjjön a határokon átívelő nyugdíjbiztosítási rendszer. Dánia, Belgium, Spanyolország, Franciaország, Olaszország és
Portugália csak a hazai nyugdíjbiztosítások után tesz lehetővé
kedvezményes adólevonást, a külföldi nyugdíjbiztosítók esetében nem.


A dolgozókat nem szabad adó okok miatt korlátozni új
nyugdíjbiztosítások megkötésében , ha valamelyik más tagországban vállalnak munkát – közölte Frits Bolkenstein, az EU belső piaci ügyeiben illetékes biztos, indokolva a bizottság hat tagország elleni jogi akcióját.


2000-ben mindössze 225 ezer ember, az EU munkavállalóinak 0,1 százaléka vállalt munkát a 15 -tagú közösség valamelyik más tagországában. A mobilitás hiányát részben a nyugdíjrendszerek eltérései okozzák. A jövő hónapban az Európa Parlament szavaz arról a törvényjavaslatról, hogy a tagországok nyugdíjalapjai a tagországok mindegyikében működhessenek, a nyugdíjalapoknak ne kelljen országonként sajátos rendszereket működtetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik