Belföld

Bulgária eurókötvényt bocsát ki

Bulgárira 25 és 50 millió euró értékben eurókötvényt bocsát ki február 18-án a hazai pénzpiacon egy 2010 lejáratú szélesebb körben terítendő kötvénycsomag részeként. Krasszimir Katyev pénzügyminiszter-helyettes elmondta, hogy az új hazai eurókötvény további részeit a következő 13 hónapban bocsátják ki mintegy 100-150 millió euró összegben.

A kötvény évi hozama 5,75 százalék és éves kupon kifizetésű. A központi bank még a napokban részletesebb információkat közöl az akcióról, annyit azonban elmondtak, hogy az eurókötvénnyel a cél a külföldi befektetők érdeklődésének felkeltése. Az ország hosszú távú stratégiája, hogy a hazai hitelpiacot fejlesszék, és annak az adósság finanszírozásban nagyobb szerepet szánnak. Jelenleg a hazai piacon felvett hitel az adósságok mindössze 11,6 százalékát fedezi. Katyev közölte, hogy a jövőben további hasonló kibocsátásokat terveznek.

A bolgár költségvetés hazai adósságállománya 2,112 milliárd leva (1,179 milliárd dollár) volt 2002 végén, míg a külső adósságállomány 8,525 milliárd dollár volt – derül ki a pénzügyminisztérium adataiból. Az eurókötvény lejárata 2010 március, ami nem véletlen, a kormány ugyanis a lejárati időt kötötte a balkáni ország Európai Unióba való csatlakozásának, illetve az egységes európai valutához való csatlakozás remélt dátumához.

A Reuters a hír kapcsán megjegyzi, hogy a nyugati befektetők döntéseiknél az EU -csatlakozók élmezőnyében lévő Lengyelország, Magyarország és Csehország esetében is belekalkulálták már döntéseikbe az országok EU-hoz való konvergenciáját és hasznot húztak az országok külső és belső adósságát fedező kötvények mérséklődő árából. Bulgária, Románia és Horvátország, amelyek reményeik szerint 2007-ben válnak EU-taggá, eddig csak külföldi kötvénykibocsátásokkal éltek, mivel belső pénzpiacuk nem eléggé likvid és nem eléggé vonzó.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik