Belföld

Richter-jelentés – gyorsan jót

Az elemzők várakozásainál lényegesen magasabb árbevételről, üzleti- és adózás utáni eredményről adott ma számot – a BÉT blue-chip társaságai közül elsőként – a Richter Gedeon Részvénytársaság.

A legnagyobb hazai gyógyszercég 99,05 milliárd forintos tavalyi forgalma forintban számítva 11,6 százalékkal haladta meg a 2001. évit (a dollárban számított növekedés 25,4 százalékos volt). A növekedés mozgatórugója a vártnál jobb belföldi értékesítés volt, a hazai piacon realizált árbevétel ugyanis csaknem 23 százalékkal lett magasabb az egy évvel korábbinál. A Richter ennek dacára csak minimális mértékben növelte 9,1 százalékos piaci részesedését, amit Bogsch Erik, a társaság vezérigazgatója a külföldi, drágább importgyógyszerek szintén nagyarányú térnyerésével magyarázott a jelentés kapcsán tartott délelőtti sajtótájékoztatón.

Noha a korábbi évekhez képest valamelyest visszaesett a FÁK-országokba irányuló export növekedésének üteme (2002-ben dollárban számítva 8 százalékkal emelkedett a forgalom), az Egyesült Államokba és az Európai Unió országaiba irányuló kivitel ezt messzemenően ellensúlyozta (miközben az export-árbevétel összességében 20,6 százalékkal lett magasabb, az USA és EU piacokon realizált forgalom 31,8 százalékot tett ki). Ezen belül is az Amerikában értékesített szteroid hatóanyagok, valamint nőgyógyászati készítmények mennyisége ugrott meg számottevően, részben a Barr Laboratories Inc. és a Johnson&Johnson társaságokkal folytatott együttműködésnek köszönhetően.

A külpiacokra aktívan építő gyógyszercéget a forint tavalyi árfolyam-alakulása kedvezőtlenül érintette, ám Bogsch Erik tartózkodott az árfolyampolitika mindennemű minősítésétől. A kellő időben és árfolyamon kötött fedezeti célú határidős devizaügyletekkel egyébként is sokat sikerült faragnia az erős forintból fakadó külpiaci versenyhátrányból a Richternek: 5,82 milliárd forintos pénzügyi nyereség keletkezett pusztán e deviza-tranzakciókból (egy évvel korábban még csak 534 millió forintot profitáltak). A pénzügyi műveletek eredménye így összességében 7,34 milliárd forintra (28,8 millió dollárra) rúgott 2002-ben. Ez jelentősen megdobta a társaság adózás utáni eredményét, amely így – az egy évvel korábbinál 13,5 (dollárban számítva 27,5) százalékkal magasabb – 28,14 milliárd forint (110,3 millió dollár) lett. (Az év végén még nem realizált határidős ügyletek 3,16 milliárdos piaci értéken kalkulált állományának figyelembe vételével a profit 25 milliárd forintra csökkenne.)

Az éves terveit egy ideje már nem közlő társaság 2003-as kilátásairól csupán annyit számszerűsített Bogsch Erik, hogy az üzemi eredményhányadot továbbra is 20 százalék feletti szinten kívánják tartani. Ez tavaly 22,3 százalék volt, 2001-ben pedig még 25 százalék. Az idei nyereséget egyébiránt egy 4,5 milliárd forintos technikai tétel mindenképpen gyarapítani fogja (a társaság számviteli politikájában január 1-jétől bekövetkezett készletértékelési változások hatására), így már egyáltalán nem lenne meglepő, ha az éves profit könnyedén a 30 milliárd forint feletti tartományba kerülne.

A valóban „gyors” jelentés pozitív meglepetésként érte a piacot: a tavalyi számokat már szintén publikáló Pannonplast után a mai napon eddig a gyógyszerpapírra született a legtöbb üzletkötés, a részvény ára pedig egyelőre három százalékot erősödött.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik