Belföld

Hétfőn kezdi a tárgyalásokat az iparűzési adókról a Mol

Csongrád megyében több mint húsz települést érint a Mol Rt. önellenőrzése nyomán előállt helyzet: az iparűzési adó túlfizetése miatt kisebb-nagyobb összegeket vissza kell fizetni az olajcégnek - írja a Népszabadság. A legtöbb pénzt, mintegy 120 millió forintot Algyőnek kellene visszaadnia, de a szegedi önkormányzatnál is megközelíti a 100 millió forintot a túlfizetés.

Piri József, Algyő polgármestere elmondta: a település 2003-as költségvetése mintegy 800 millió forint. Ebből körülbelül 100 milliót fejlesztésre szántak. Mivel az eddig felfedezett túlfizetés a 2001. évi adóbevételre vonatkozik, elképzelhető, hogy 2002-ben is körülbelül ekkora összeggel többet kapott Algyő. Ez azt jelenti, hogy több mint 200 millió forintot kellene visszafizetnie a falu önkormányzatának május 31-ig.

Az érintett települések vezetői ma tárgyalásokat kezdenek a Mol vezetőivel, kedden pedig szakértői tárgyalások indulnak. Piri József szerint van esély arra, hogy az önkormányzatokat ért bizonyos károkat elismerjen a Mol, és arra is, hogy a visszafizetés részletekben, hosszabb időn belül, kamatmentesen történjék.

Az algyői polgármester megjegyezte: azok a települések, amelyeknek jelentős volt a helyiadó-bevétele, sem normatív támogatáshoz, sem céltámogatáshoz nem juthatnak a jelenlegi szabályok szerint. Ugyanakkor az utóbbi időben nyilvánvalóvá vált, hogy a helyiadó-bevételek nem tervezhetők: az adófizető cégek bezárhatják gyáraikat, kiderülhet, hogy rosszul számoltak, vagy egyszerűen megváltoztatják a helyi adó települések közti megosztásának rendszerét. Algyő például valószínűleg jogosult lett volna bizonyos céltámogatásokra, ha már 2001-ben tudja, hogy adóbevétele 120 millió forinttal kevesebb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik