Belföld

Szombattól az M7-esen is ellenőriznek

Az autópálya-matrica árának legalább ötszörösét kell pótdíjként kifizetniük azoknak, akiket bliccelésen érnek az M7-es autópályán, miután február elsejétől itt is megkezdődnek az ellenőrzések - olvasható a Népszabadságban. Az autópálya-kezelő társaság lehetőségei ugyanakkor behatároltak: a kamerás felügyeleti rendszer továbbra sem működik, a mobil ellenőrző csoportoknak pedig jogosítványuk nincs arra, hogy a bliccelő autósokat személyes adataik átadására kényszerítsék.

Február elsejétől már az M7-esen és az M3-as új szakaszán közlekedők is komoly büntetésre számíthatnak, ha matrica nélkül hajtanak fel a sztrádára. Szombaton lejár ugyanis az Állami Autópálya-kezelő (ÁAK) Rt. által adott türelmi idő a január közepén fizetőssé vált új sztrádaszakaszokra. A bliccelők járművük díjkategóriája szerint eltérő mértékű büntetésre számíthatnak: a motorkerékpárokra és személygépkocsikra – amennyiben a pótdíjat három munkanapon belül kifizeti a tulajdonos – 9500 forintos büntetés szabható ki az idén amellett, hogy a helyszínen meg kell vásárolni az 1900 forintos, tíz napra szóló matricát is. Ha az autós tartozását csak két héten belül rendezi, már 19 ezer forintot kell postára adnia, ha pedig harminc napon belül fizet csupán, a pótdíj 38 ezer forintra nő.

A matrica nélkül haladó kisteherautók és buszok után kiróható büntetés 23 ezer és 92 ezer forint között mozog, míg a 7,5 tonnánál nehezebb tehergépkocsik esetében a pótdíj 33 500 forinttól 134 ezer forintig terjed attól függően, hány napon belül fizet a jármű tulajdonosa.
[Népszabadság]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik