Belföld

Megháromszorozta negyedik negyedéves eredményét a Scania

A nehézségekkel küzdő tehergépkocsi-gyártó ágazat egyik legnyereségesebb vállalata, a svéd Scania bejelentette, hogy költségek csökkentésének és szigorú árellenőrzésnek köszönhetően megháromszorozta negyedik negyedéves adózás előtti profitját.

Az 1,26 milliárd svéd koronás eredmény jobb, mint a piac által előzetesen várt 937 millió korona, és jelentősen meghaladja a tavalyi esztendő 463 milliós eredményét.

– 2003-ban is változatlan piacra számítunk, bár tisztában vagyunk a komoly bizonytalansági tényezőkre – közölte nyilatkozatában a társaság vezérigazgatója, Leif Ostling.

Míg a Scania legnagyobb versenytársai megszenvedik az amerikai eladások csökkenését, a svéd gyártó jobban járt, mert kapcsolatainak homlokterében Európa és Latin-Amerika áll. Bevételeit ennélfogva leginkább a latin-amerikai gazdasági válság csökkentette, de az ott gyártott részegységek és teljes járművek átirányításával az európai piacra ebben a régióban is el tudta érni a bevétel emelkedését. A Scania részvénye amely az eredmény bejelentése előtt fél százalékos pluszban állt, később 2,6 százalékos többletig jutott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik