Belföld

Novembertől vasfüggyöny a szerb és az ukrán határszakaszon?

Az uniós elvárásokkal összhangban ez év novemberétől vezethet be vízumkényszert Magyarország Szerbiával és Ukrajnával szemben – értesült a Világgazdaság. A tárgyalásokon felmerült, hogy az üzleti és a rokoni kapcsolatok fenntartását egy vagy akár öt évre érvényes vízumok bevezetésével biztosítaná a magyar fél.

A korábbi két – nem hivatalos – céldátum után immár egy harmadik van napirenden: jelen állás szerint nem ez év júliusával és nem szeptemberével kezdődően, hanem csak novembertől vezethet be vízumkényszert Magyarország Szerbiával és Ukrajnával szemben – tudta meg a Világgazdaság. A döntés az uniós követelményekhez illeszkedve elkerülhetetlen, ám a magyar fél a kétoldalú tárgyalásokon keresi az egyszerűbb kapcsolattartást garantáló módozatokat. Ezzel kapcsolatban került előtérbe – információink szerint –, hogy az üzleti és a rokoni kapcsolattartást hosszú távra szóló vízumok kiadásával biztosítsák. Ezek érvényessége egy vagy akár öt évre is szólhatna.

A lap úgy tudja, ebben a kérdésben a külügyi kormányzat szándékai szerint nem alkalmaznak előnyös megkülönböztetést a két szomszédos országban élő magyarokkal szemben. Várhatóan standard államközi szerződések készülnek, amelyek az adott országok minden állampolgárára kiterjednek majd. A magyarigazolvánnyal rendelkezők ennek alapján nem részesülnek kedvezményekben. Erre vonatkozóan Bársony András külügyi államtitkár már korábban kijelentette: az esetleges ilyen intézkedések csak ideiglenes jellegűek lehetnének, “mivel a schengeni rendszerre való teljes áttérés után Magyarország nem tehet különbséget a magyarok és a más nemzetiségekhez tartozók között”. A könynyítések egyike lehet még, hogy a korábban „kiszivárgott” negyvendolláros összeghez képest jelentősen csökkentik a vízumok árát.

A helyzettel kapcsolatos további kérdés, hogy az intézkedés bevezetése magával vonja-e a kölcsönösséget, azaz Szerbia és Ukrajna azonos időpontban bevezeti-e a vízumkötelezettséget a magyar állampolgárokkal szemben. Úgy tudjuk, magyar részről abban bizakodnak, hogy Ukrajna eltekint ettől. Ezt arra alapozzák, hogy Ukrajna és Lengyelország határozottan mérlegeli az “egyoldalú” megoldás lehetőségét.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.