Belföld

Törvényt ígért a filmszakmának Medgyessy

A kormány legkésőbb májusban megtárgyalja a filmtörvény tervezetét, így lehetővé válik, hogy azt az Országgyűlés az őszi ülésszakon megvitassa és elfogadja - közölte Medgyessy Péter miniszterelnök a Filmszakmai Kerekasztal sajtótájékoztatóján közvetlenül a Filmszemle megnyitása előtt.

A kormányfő a 34. Magyar Filmszemle megnyitását közvetlenül megelőző eseményen felajánlotta: amennyiben azt a filmszakma igényli, kész kormánybiztost kinevezni a törvénnyel kapcsolatos koordinációs feladatok ellátására – írja a Népszabadság. Medgyessy Péter tájékoztatása szerint a filmszakma képviselőivel folytatott múlt heti megbeszélésen megállapodtak abban, hogy a kormány a filmszakma ez évi ötmilliárd forintos támogatását 2006-ra tízmilliárd forintra emeli. Megegyeztek továbbá arról, hogy a korábban gyártott magyar filmművészeti remekművek jogai a Nemzeti Filmarchívumhoz kerülnek.

A miniszterelnök hangsúlyozta: kötelességüknek érzik segíteni, hogy film készülhessen a Nobel-díjas Kertész Imre Sorstalanság című regényéből, így – ha a Magyar Mozgókép Közalapítvány a megfilmesítés mellett dönt – a kormány egymilliárd forint erejéig kész hozzájárulni a költségekhez, de a szakmának kell eldöntenie, hogy hogyan, milyen módon és egyáltalán akarja-e.
[Népszabadság]

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik