Belföld

Koalíciós válság a hvari szállodák miatt

Koalíciós válságról írnak szerdai számukban a horvát lapok. A parasztpárti miniszterek számára ugyanis szakítási pont a hvari szállodaprivatizáció. A kormány ma tárgyalja a szlovén vevő "feljavított" ajánlatát.

A vezető horvát napilapok címlapon számolnak be a legújabb koalaíciós válságról. A horvát kormány még múlt csütörtökön elfogadta a Terma Čatež szlovén cég vételi ajánlatát a hvari szállodák részvényeinek 62,3 százalékára. A parasztpárti miniszterek azonban a döntés ellen szavaztak. Zlatko Tomcic házelnök, a parasztpárt elnöke pedig kijelentette: nem örül a megoldásnak, amelyet a helybeliek közül is sokan elleneztek.


Mint arról már beszámoltunk, a közép-dalmáciai Hvar-sziget Hvar városának 10 szállodáját (három 3 csillagos, négy 2 csillagos, kettő 1 csillagos és egy üzemképtelen) tömörítő Sunčani Hvar cég részvényeinek 62,3 százalékáért 74,5 millió kunát (7,5 kuna/1 euro) fizetne a szlovén Terma Čatež, amely a vételár mellett jelentős befektetésekre kötelezte magát. Továbbá arra, hogy egy évig köteles megtartani a meglévő foglalkoztatottakat, 2008-ig pedig 135 új munkahelyet nyit a városban. Időközben azonban az is napvilágot látott, hogy nem a Terma Čatež ajánlata tartalmazta a legmagasabb vételárat, például a szintén szlovén Kompas is többet ajánlott.


A hírek szerint a horvát kormány ma tárgyal a Terma Čatež módosított ajánlatáról. Eszerint a Sunčani Hvar feltőkésítésére 10 millió helyett 15 millió eurót fordítanak, s az ígért befektetésekre 5 helyett 3 éves határidőt vállalnak. 


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik